Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kidnappningsmordet – i dag meddelas hovrättens dom

Artikel 35 av 37
Kidnappningsmordet
Visa alla artiklar

Sex personer från Västernorrland har dömts för mordet på en 23-årig man i Sundsvall.
Fem av dem dömdes till livstids fängelse av tingsrätten – domar som man har överklagat.
På onsdagen meddelar Hovrätten för nedre Norrland sin dom i det stora brottmålet.

I april förra året kidnappades en 23-årig man från Sundsvall vid Slottstorget i Gävle. Ett vittne till kidnappningen larmade polisen, men gärningsmännen hann fly från platsen och först två veckor senare hittades 23-åringens kropp intill en skogsbilväg i Maj, söder om Njurunda i Sundsvall.

Läs även: Fem personer från länet döms till livstids fängelse för kidnappningsmordet

I februari 2017 åtalades nio personer misstänkta för inblandning i kidnappningen och mordet. Sex av dem, en kvinna och fem män, misstänks för mord och människorov medan åtalet mot tre av dem rubriceras som medhjälp till brotten.

Av säkerhetsskäl flyttade man huvudförhandlingarna från Gävle tingsrätt till säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Under rättegången lades åtalet ned mot en av de personer som stått misstänkt för medhjälp och senare valde även rätten att fria de andra två som varit misstänkta för medhjälp.

För Plus-kunder: Kidnappningsmordet: Nu startar rättegången i hovrätten

I juli dömdes sex av de åtalade för mordet på 23-åringen. Enligt tingsrättens bedömning hade mordet hedersmotiv. Fem av dem dömdes till livstids fängelse medan den sjätte personen, som var under 21 år när brottet begicks, dömdes till fängelse i 14 år.

De dömda valde att överklaga domarna och under hösten har man hållit förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. På onsdagen meddelar hovrätten sin dom.

För Plus-kunder:

► Livstidsdömda överklagar dom i kidnappningsmordet – mördade 23-åringens flickvän vill frias

► Rättegången över – men flera frågor obesvarade om kidnappningsmordet

► Rättegången om kidnappningsmordet tas upp igen – ett nytt vittne ska förhöras

► Mordmisstänkta kvinnan utsatt för hot – "Först när jag är död får de tillbaka sin heder"