Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter hockeylegendarens kollaps i höstas – nu berättar han om allvarliga sjukdomen

Det var under en TV-pucksmatch i Örnsköldsvik i höstas som hockeylegendaren Kenny Jönssons liv förändrades. Han blev akut sjuk och fördes i ilfart till sjukhuset i Örnsköldsvik. Nu berättar han varför.

När Kenny Jönsson gästade Viasat-studion på söndagskvällen kunde han berätta om den där dagen i höstas och vad som egentligen hände.

– Det blev fem dagar på intensiven med operation direkt när jag kom in. De konstaterade att det var blodförgiftning. Jag hade 170 i puls när jag kom in mitt i natten och det var kanske inte så optimalt, säger Jönsson, som hunnit fylla 41, till Viasat Sport.

Han hade drabbats av blodinfektion och infektion i tunntarmen men orsaken till insjuknandet var dock okänt. Efter en vecka på sjukhus i Örnsköldsvik och därefter två veckor till på sjukhus i Helsingborg fick han åka hem till Ängelholm. Det dröjde dock flera månader innan beskedet om vad som egentligen hänt kom.

I januari fick han diagnosen. Han har drabbats av den kroniska tarmsjukdomen Crohns sjukdom.

I dag är Kenny Jönsson inblandad i organisationen kring Skånes TV-puckslag och jobbar dessutom som brandman. Sedan beskedet har han dock varit sjukskriven och känner inte att han vill tillbaka till hockeyn. Sonen Axel följer i pappas fotspår och enligt Jönsson räcker det gott att följa med på matcher och träningar för hans del. Han har inget sug efter att lära ut

– Det här talesättet att alla friska har tusen önskningar och alla sjuka har en, det stämmer. När man varit i sjuksängen så länge som jag, då är att bli frisk det enda man jobbar för. Man får andra perspektiv på livet och värderar annorlunda, säger Jönsson och fortsätter:

– Familjen blir viktigare. Man är med dem på ett helt annat sätt.

Jönsson fostrades i Rögle och gick till Toronto säsongen 1994/1995. Han spelade därefter åtta säsonger i New York Islanders innan han gick tillbaka och avslutade karriären i Rögle.