Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter dramatiska skyddsjakten - DNA-resultat bekräftar att Edselevargen är död

Edselevargen är död.
Det var inte hans konkurrent om Loka-honan som blev skjuten tillsammans med honan för någon vecka sedan.
– Vi fick svaren på DNA-proven nu på fredagseftermiddagen, berättar rovdjurshandläggaren Lars Wiklund på länsstyrelsen.

Fjärde gången gillt med andra ord. De tre tidigare beviljade skyddsjakterna på varghanen i Edseleområdet har ju slutat med att vargen överlistade jägarna.

Allehanda.se berättade tidigare om alla turer kring vargen. Om hur osäkerheten hade uppstått om han ändå inte klarat sig en fjärde gång. Att det var konkurrenten, Trånghannen, som skjutits sedan han kanske hade övertagit tiken efter ett slagsmål mellan varghannarna från Trång och Edsele.

En misstanke som plötsligt dök upp efter jakten, sedan man hittat nya DNA-spår efter Edselehannen.

– Det har visat sig att Trånghannen grävt runt i revirmarkeringarna så det måste ha varit en gammal markering från Edselehannen det togs prov på.

Men de vävnadsprov som togs efter jakten visar nu att det verkligen var Edselehannen och Lokahonan som då sköts. Båda vargarna var skandinaviska. Det paret var inte lika genetiskt viktiga som Tivedenvargen, som också rört sig i området.

Tivedenvargens båda föräldrar har anlag från Österuropa och är därför är mycket värdefull att skydda för att minska inaveln hos vargstammen.

Ytterligare en varghanne blev ju skjuten i Graninge i söndags. Nu kan man konstatera att det lyckligtvis inte var Tivedenvargen, eftersom man efter den jakten hittat DNA-spår från den viktiga Tivedenvargen i Bispgården.

Frågan är då vilken varg som sköts i Graninge. De vet man ännu inte. Det myndigheterna hunnit se är att det handlar om en skandinavisk varg.

Då borde det ju vara Trånghannen, som förlorade kampen om Edselehannens tik?

– Ja det kan man ju i varje fall tro, men jag vill inte spekulera i det nu, säger Lars Wiklund.

Skyddsjakterna på varg har tillåtits efter att vargarna orsakat problem för renägare i området.