Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Doha: 2-4 grader varmare

Annons

Otillräckligt och politiskt oansvarigt. Så sammanfattar professor Johan Rockström resultatet av FN:s klimatmöte i Doha.

Nu går jorden mot en framtid som är 2-4 grader varmare, vilket kan ge katastrofala konsekvenser.

Som det ser ut nu kommer vi, med mycket god säkerhet, gå över två grader. Risken är överhängande att vi når tre grader och det går inte att utesluta fyra grader, säger Johan Rockström, som även är chef för Stockholm Environment Institute.

Enligt Rockström innebär en tvågradig ökning stora problem för mänskligheten. Tre grader skulle innebära katastrofala konsekvenser för många länder, medan fyra grader kan destabilisera hela världsekonomin.

Gränsen mellan två och fyra grader är skillnaden mellan farligt och katastrofalt för mänskligheten, säger han till TT.

Eftersom förlängningen av Kyotoprotokollet endast omfattar runt 15 procent av utsläppen av växthusgaser, väntas utsläppen fortsätta öka globalt, trots överenskommelsen i Doha.

Det forskarna fruktar mest är att klimatförändringarna är på väg över en tröskel, där uppvärmningen ska få de växthusgaser som finns lagrade naturligt ska börja släppas ut i atmosfären. FN:s miljöorgan (Unep) varnade nyligen för kraftigt ökade utsläpp av koldioxid och metan från tinande permafrost på de tundror som täcker en femtedel av jordens landyta, vilket skulle öka temperaturökningen ytterligare.

Hittills har vi släppt ut växthusgaser och jorden har svarat med att kyla. Nu ser vi de första tecknen på att jorden börjar svara med att värme, säger Rockström.

Mer läsning

Annons