Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter de heta åsikterna – här är det okända vasaloppsdramat: "Ska någon hängas i debatten så är det jag"

I sitt livs sista vasalopp som elitåkare kom Joakim Engström från Mora att spela en avgörande roll.
DT har analyserat loppet – kilometer för kilometer – för att hitta de avgörande momenten och vad som skapade den heta debatt som sedan har följt.
– Ska någon hängas så är det jag, säger Engström

Minuten före start spelades ödesmättad musik ur högtalarna vid Vasaloppsstarten i Berga by.

Samtidigt föll ett lätt snöfall över de nästan 15 000 skidåkarna som stod på startfältet.

Längst fram fanns Britta Johansson Norgren bredvid norrmannen Petter Eliassen, båda iförda gula ledartröjor som vittnade om att de dittills varit säsongens dominanter i långloppscupen.

Bilderna som därefter utspelar sig är varje år är klassisk svensk idrottshistoria.

Tusentals åkare släpper loss sina krafter i sina första stavtag på den nio mil långa färden mot Mora.

För Sveriges stora hopp – Britta Johansson Norgren – såg allt ut att gå som planerat.

Halvvägs in i loppet hade fältet spruckit upp i klungor. Johansson Norgren låg i den andra klungan medan hennes främsta utmanare var placerade ytterligare en klunga längre bak.

Avståndet i tid mättes till omkring två minuter.

Britta Johansson Norgren såg ut att gå mot en solklar seger och i de fruktade Lundbäcksbackarna, med tre mil kvar till målet i Mora, visade hon sin styrka inför miljontals tv-tittare.

"Hon gör det fantastiskt bra", konstaterar SVT:s expert Mattias Fredriksson och kommentator Jonas Karlsson fyller i:

"Britta går ifrån killarna i den här stigningen. Hon är så vrålstark. Imponerande körning, men fortfarande är det långt kvar till målet i Mora ska man komma ihåg".

Läs även: Oengagerad tävlingsorganisation det största hindret för kvinnliga framgångar

Ändå kom tre damer in tillsammans på upploppet där Norgren fick se sig slagen av österrikiskan Katerina Smutna och med Lina Korsgren, från Falun, på en tredjeplats.

Eftersnacket kring den dramatiska upplösningen har sedan handlat om att manliga åkare jagat placeringar bland de 100 främsta och förstört Britta Johansson Norgrens segerchans.

TV: Hör Britta Johansson Norgren efter målgången

En åkare, Rasmus Ax från Ulricehamn, kom till och med att diskas.

I Moraparken gick Ax utanför spåret och tog sig upp på Katerina Smutnas högra sida.

När han passerat Smutna hoppade han in snävt framför henne och Smutna tvingades stanna upp. Ax vinglade till och fick flytta sig ytterligare ett spår till vänster för att inte ramla.

Förflyttningen skapade en följdreaktion likt ett dominospel.

Manövern påverkade i sin tur norrmannen Anders Kampenhöy som i sin tur gjorde att Britta Johansson Norgren fick ta ner farten.

Rasmus Ax åkte in som 96:a och trodde sig ha gjort sitt livs lopp. Efter en stund kallades han dock in till tävlingsjuryn som meddelade att han diskats och hans placering ströks ur resultatlistan.

Nu kan dock DT berätta att upprinnelsen till dramat började flera mil tidigare, egentligen redan vid starten i Berga by, och i en avgörande huvudroll fanns Joakim Engström från Mora.

Efter en tung start började Engström, tävlande för Perbellum SS, arbeta sig upp i fältet – ett avancemang som skulle visa sig spela en avgörande roll för avslutningen av loppet.

I närheten av Oxberg kom Joakim Engström ikapp Lina Korsgren.

– Vi kom ihop efter Oxberg och sedan tog han över dragjobbet där jag kunde ligga bakom i rygg, förklarar Lina Korsgren, från Falun, och fortsätter:

– Det är det som är fördelen med att killar och tjejer startar tillsammans, sedan gäller det ju att kunna hänga på också. Jag hade en fantastisk rygg, berättar hon.

I det läget låg Lina Korsgren på en femteplats i damklassen.

TV: Så tyckte Lina Korsgren direkt efter målgång

Joakim Engström:

– Jag säger åt henne att "haka på mig, jag känner mig pigg" och känner Lina sedan tidigare så det är klart att hon fick åka släptåg med mig.

Innan Hökberg passerade duon Astrid Öyre Slind och Seraina Boner och därmed var Lina Korsgren uppe på en tredjeplats.

Engström/Korsgren fortsatte sitt avancemang genom fältet.

– Vi kom ikapp Smutna (Katerina) som såg sin chans så hon hakade också på. Egentligen är det jag som kör upp de två till Britta, berättar Joakim Engström.

Tillslut var de framme vid ledande Britta Johansson Norgren.

– Vi började ganska snabbt se skotern längre fram och då förstod vi att Britta (Johansson Norgren) var där och i Eldris tror jag det var så var vi ikapp klungan, berättar Lina Korsgren.

– I Vasaloppet är man jätteberoende av att hitta rätt ryggar. Det är så det fungerar, säger Joakim Engström som har varit topp 20 i Vasaloppet som bäst.

Nu slutade han 88 – hans hittills sämsta placering.

– Ska någon hängas i debatten så är det jag. Alla krönikörer kan hänga ut mig hur mycket som helst. Lina och Smutna hade aldrig kommit ikapp Britta om det inte hade varit för mig, säger Engström och fortsätter:

– Daniel Richardson är i mål strax före mig och i sådant fall är han gubbe eller motionär. Att det här ska handla om något slags genusperspektiv är helt sjukt, fortsätter Engström om den efterföljande debatt som sedan har pågått.

Väl inne i Moraparken tryckte Joakim Engström till och passerade den klunga som Lina Korsgren, Kristina Smutna och Britta Johansson Norgren blev kvar i in på upploppet.

– De som är med i den klungan slåss också för sina placeringar, men sedan får man också visa respekt om tjejerna kör om segern, säger Engström.

Debatten har därefter varit het och kretsat kring mannliga åkare som slåss för en placering bland de 100 främsta kontra det uteblivna utrymmet som gavs åt spurtuppgörelsen för att kora segraren i damklassen.

I mål var Joakim Engström fyra sekunder före damsegrarinnan Kristina Smutna.

Lina Korsgren:

– I alla andra lopp i Ski Classics (världscupen i långlopp) får tjejerna starta först för att få bättre förutsättningar. Det som Vasaloppet i år gjorde bra var att damerna fick stå längst fram i starten, säger Korsgren och utvecklar:

– Sedan är det olyckligt att vi fått information om egna spurtspår, men att det ändå inte blir så. Jag har full respekt för att killarna vill ha så bra placeringar som möjligt, men man måste visa lite respekt.

– Det är bra att det blivit debatt, men samtidigt tråkigt att det tar fokus från min tredjeplats för den är jag jättenöjd med. Sedan är det tråkigt att en kille blir uthängd väldigt mycket, kommenterar Lina Korsgren.

Vad tror du om nästa år?

– Jag tror det här sätter hård press på Vasaloppet att göra det bättre, svarar Lina Korsgren.

Vasaloppet har vid ett flertal tillfällen beklagat det inträffade men säger sig inte än ha någon klar lösning på problematiken.

– Vi har rutiner varje år där vi har utvärdering av Vasaloppet. Jag kommer väl att ha möten med 300 människor och kommer väl att få in 80-90 utvärderingar. Men i dag och i går är det mest att svara på media och arga mejl, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet i en intervju med DT i början av veckan.

Anmälan till nästa års vasaloppskarusell öppnar den 20 mars. Därför måste allt som ska vara klart tills dess prioriteras.

– Vi har inte bordlagt frågan och vi kommer att diskutera det här men vi ska ju öppna anmälan till nästa år. Det är det som är prioriterat. Vi har frågor som är viktigare att vara snabbare med inför att anmälan öppnar, säger Höglund.

I år försökte man styra männen till två spår på upploppet för att lämna fritt i de två övriga spåren för damernas spurtuppgörelse.