Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter avhoppen – framtiden osäker för akutmottagningen i Örnsköldsvik

19 läkare flyr från Sollefteå sjukhus vilket hotar hela akutmottagningen. Även Örnsköldsviks sjukhus har tappat läkare vilket kan komma att påverka hela akutmottagningen i höst.

Annons

Allehanda.se har tidigare skrivit om läkarflykten från Sollefteå sjukhus. 19 läkare har slutat och i nuläget är det osäkert om akutmottagningen kommer att kunna vara öppen till hösten.

Från och med den 1:a november i höst kommer bemanningen i allmänkirurgi i Örnsköldsvik vara begränsad vilket troligtvis innebär att det inte heller i Örnsköldsvik finns någon möjlighet att hålla akutmottagningen öppen utan vikarier enligt Bo-Göran Widman, ordförande i Ångermanlands läkarförening

Läs också: "19 läkare flyr från Sollefteå sjukhus: "Akutmottagningen kan inte öppna efter semestern"

Lars Rocksén är vice ordförande i Ångermanlands läkarförening och jobbar till vardags på sjukhuset i Örnsköldsvik. Han menar att utan kirurger kommer även andra delar av akutmottagningen att påverkas.

– Det finns ett antal nyckelkompetenser om man bedriver en akutmottagning. Det är bland annat kirurgi, ortopedi och gynekologi. Utan kirurger måste man strukturera om och det är inte säkert att man kan ha kvar förlossningsverksamheten eller BB, säger han.

Läs också: "Fållbäck Svensson om läkarflykten: "Inte säkert att akuten kan öppna"

Örnsköldsvik sjukhus har inte tappat fullt lika många läkare som Sollefteå sjukhus har men däremot har de tappat flera nyckelpersoner vilket kan bli kostsamt för akutkirurgin och i förlängningen även hela akutmottagningen.

– Akutkirurgin kommer att vara kraftigt påverkad av att tappa de två mest seniora läkarna. Detta påverkar hela akutmottagningen, säger Lars Rocksén.

Problemet som både Bo-Göran Widman och Lars Rocksén pekar på är bland annat att avståndet mellan chefer och sjukhuset är för långt. Alltså att länsklinikcheferna som sitter i Sundsvall även är ansvariga för sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik.

– För att leda en så komplicerad verksamhet som vård måste man vara på plats för att driva och utveckla verksamheten. Det finns en tankesmedja som heter "Leading Health Care" som säger: "Att leda en verksamhet som är så komplicerad som vård på avstånd är som att leda ett barnkalas per sms, säger Lars Rocksén.