Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter alla stölder på skolorna i Härnösand – nu DNA-märks utrustningen

Annons

Under hösten har flera skolor i Härnösand utsatts för inbrott och mängder med datorer och annan utrustning har stulits. Nu har kommunen tröttnat och märker nu stöldbegärlig utrustning med DNA, rapporterar SVT Västernorrland.

E-fter långvariga problem med inbrott och stölder på flera skolor har Härnösands kommun tröttnat. Nu märks den stöldbegärliga utrustningen med märkDNA.

– Vi hoppas att det ska bli mindre attraktivt att stjäla för att sälja och att vi ska slippa inbrott som ger väldigt mycket problem och omkostnader, säger Erik Juntikka som är rektor på Hedda Wisingskolan i Härnösand till SVT.

Härnösands kommun har under hösten försökt att komma åt problemet, bland annat genom att införa bevakning under kvällar och helger.

För Plus-kunder:  Härnösands gymnasium låser dörrarna: "Vi har personer som inte hör hit"

Under hösten har flera skolor i Härnösand drabbats av inbrott och stölder. Framför allt har datorer försvunnit. Kommunen beslutade då om extra bevakning av skolor under kvällar och helger.

Det är inte bara datorer som märks upp. Enligt rektor Erik Juntikka så DNA-märks även lösa inventarier, utrustning på slöjden och vaktmästarens verktyg.

DNA-märkning är ett bra sätt att förebygga stölder, enligt poliskommissarie Leif Hemmingsson. Till SVT säger han att märkningen inte syns för blotta ögat.

DNA-vätskan penslas på värdesaker, och kan ses under UV-ljus samt spåras i fem år.

Läs också:

Ytterligare datorstölder från skola i Härnösand

Nytt inbrott på skola i Härnösand – stal 40-tums tv

Flera inbrott på skolor i Härnösand – 20-tal datorer stulna

Wendela Hellmanskolan utsatt för ännu ett inbrott – flera datorer saknas

Vandalism och inbrott på flera skolor i Härnösand: "Finns ett tydligt samband mellan brotten"