Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 30 år med Festyran – nu vill Harriet sluta hyra ut maskeradkläder: "Jag har mitt hjärta här"

Efter 30 år med Festyran i Sörberge känner sig Harriet Engström klar. Nu vill hon sälja hela verksamheten till rätt person. "Jag har åldern inne", säger den blivande 90-åringen.

När Harriet Engström öppnar sina gömmor med kostymer och kläder finns det många spännande plagg att titta och känna på. Det går bara att fantisera om vilka fester dessa kläder har fått vara med om.

– Jag tror ingen som har varit här har kommit tillbaka missnöjd. Alla verkar ha haft det så roligt, säger Harriet Engström.

Läs också: Harriet, 84, fixar festen

Från Timrå, Sundsvall och runt om i trakterna har många människor kommit in på Festyran med en tanke om hur de skulle vilja se ut på en maskerad eller temafest. Och här finns det mesta samlat för att hyra. Man kan bli Elvis Presley för en kväll, eller en hårdrockare i peruk, en kyckling eller varför inte en sagoprinsessa.

– Jag har säkert 6 000 plagg med tillbehör. Vissa har jag köpt och en del har jag fått. Mycket har vi sytt upp under åren som en Lena PH-klänning.

Det började 1983 när Harriet hade en spelbutik vägg i vägg med där Festyran ligger nu. Hon skulle på en maskerad men tyckte att det var svårt att få tag i en utstyrsel.

Harriet började köpa in djurdräkter för uthyrning och sen blev det fler och fler kläder. När spelbutiken lades ner hade hon samlat på sig en hel del. Då beskriver Harriet det som att hon "gick in 100 procent för det". Festyran flyttade in i lokalen bredvid.

– Jag har gjort det här helt själv. Hade jag varit 60 år skulle jag aldrig sälja. Det är fantastiskt roligt att ha den här affären.

Men då hon snart når den ansenliga åldern 90 år är det just sälja verksamheten som hon vill göra.

– Jag hoppas att någon som verkligen passar för att driva den här verksamheten tar över.

Läs också: Industriellt och grafiskt hemma hos Madelene i Sörberge

Vissa plagg är lappade och lagade. Tvättar kläderna gör hon själv hemma.

– Det blir mycket handtvätt.

Tills hon har fått verksamheten såld kommer hon att fortsätta stå i butiken under öppetiderna.

– Jag har mitt hjärta här. Det känns lite tungt att lämna den. Alla blir familjära när de kommer hit. De skrattar och hjälper varandra fastän de aldrig har träffats förut. Jag vill att det ska kännas roligt att klä ut sig och inte att man måste spöka ut sig.

Och även om många kommer tillbaka och hyr utstyrslar har hon aldrig pysslat med någon större marknadsföring.

– Det är djungeltelegrafen som har gått.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.