Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EFS-församling firade 100-årsjubileum

Gidböle EFS firade sitt 100-årsjubileum söndag den 27:e oktober i Gidböle bönhus.

Margareta Bodin och Thomas Nordström kunde hälsa cirka 80 personer välkomna. Dagens jubileumsgäster Margareta Nordlund, Björn Westerlund och Mikael Artursson hälsades särskilt välkomna.

Alla sjöng med i psalm 254, och en bön hölls om att herren skulle ta hand om denna jubileumshögtid.

Lotta Sjöberg presenterade ett bildspel, vad har hänt under alla dessa 100 år? Ett litet axplock ur verksamheten både från det gamla bönhuset och det nya.

Gidböle EFS bildades den 29/9 1919 med Einar Byström som förste ordförande, och ytterligare 8 personer i föreningen. Sommarfest var det 1920 och första mötet i gamla bönhuset hölls år 1921. Ett antal år senare var det söndagsskoleverksamhet med cirka 50 barn.

En av alla duktiga krafter var Henny Holmlund som fick uppleva sin 100-årsdag 2019. Hon var söndagsskollärare hela 72 år, 1934-2006.

Aktiviteter under årens lopp har bland annat varit utflykter, sportlovskul, dramainslag, gudstjänster där barnen sjungit samt skotergudstjänst.

Beslut togs att bygga ett kraftverk i Gideälven där det gamla bönhuset stod i närheten av älven. 200 personer kom till invigningen av nya bönhuset som var år 1982.

En som varit trogen bönhuset i över 30 år är Ingrid Asplund som tilldelades en blomsterbukett för sin orgelmusik. En som delat gemenskapen i bönhuset i cirka 25 år är Margareta Nordlund. Hon hade gott samarbete med Henny Holmlund och Helen Lindström. Betydligt yngre är Märta och Kerstin Söderström, 6 år respektive 3 år, som sjöng "Det lilla ljus jag har".

Margareta Norberg berättade minnen från söndagsskolan och juniorgruppen, och visade upp något hon hade sytt.

Björn Westerlund, distriktsföreståndare för EFS 2009-2014, berättade om goda gärningar och den värme som omger verksamheten i Gidböle.

Maud Persson kom till byn redan som ettåring och har bott i byn i ett antal år. Hon tog fram dragspelet och bjöd på Boogie woogie-musik och sång. Nuvarande distriktsföreståndare Mikael Artursson delgav besökarna text från Moseboken och berättade om sin tid i Trelleborg. År 2012 inledde Gidböle Soulsingers, under ledning av Rebecka Söderström, sin verksamhet.

Gruppen var 7 personer från början, i nuläget är de 23. En härlig, inspirerande sånggrupp.

Stort TACK till alla medverkande. Dagen avslutades med gott fika, tårta och en trivsam eftermiddag.

Kurt Söderlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel