Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edselevargen kan ha överlevt jägare – samtidigt vandrar annan varg i området

Först var Edselevargen död efter skyddsjakten på honom och hans tik. Sedan visade ett bajsprov att han överlevt. Men nu är hanen kanske död ändå.
Och vad har Tivedsvargen med det hela att göra?

Låter det förvirrat? Ja, för situationen är faktiskt helt förvirrad.

Så här ser det ut:

Allehanda.se berättade för en tid sedan om skyddsjakten på Edselevargen och den tik som slagit följe med honom. En skyddsjakt som gick blixtsnabbt från beslut till att vargparet sköts från helikopter.

Den jakten kritiserades från Naturskyddsföreningen för att de inte fick chans att eventuellt överklaga.

Från länsstyrelsens sida motiverades den snabba handläggningen med att situationen var speciell, samt att spårförhållanden gjorde det möjligt med skyddsjakt och att ett snabbt beslut behövdes.

Sedan tog, det som börjar likna en dokusåpa i djurvärden, ett nytt steg. Länsstyrelsen hittade efter jakten plötsligt en revirmarkering i form av spillning, som tydde på att Edselevargen inte alls skjutits. I stället verkade man ha skjutit en helt ny varghanne som strax före årsskiftet träffat på vargparet.

Det mötet slutade med ett stort slagsmål mellan hannarna där Edselevargen kördes bort och honan bytte partner till segraren. Det verkade alltså vara hennes nya hanne som skjutits och Edselevargen överlevt.

Den gamla hannen fick hämnd på sin rival med länsstyrelsen som hit-man, om man ska dra parallellen med dokusåpa vidare.

Men det tar inte slut här. Nu kanske det ändå inte är så att Edselevargen verkligen överlevde, som den gjort vid flera skyddsjakter tidigare år.

– Vi har upptäckt att en annan varghanne gått i samma spår och revirmarkerat på samma plats. Så det är inte säkert att det vi tog prov på var en färsk revirmarkering från den gamla hannen, säger rovdjurshandläggaren Lars Wiklund på länsstyrelsen.

Den nyanlända hannen kan ha rivit upp gammal spillning från hannen han besegrat och att det var det man trodde var en ny revirmarkering av Edselehannen efter jakten.

Därför har man tagit ett vävnadsprov från den skjutna hannen och skickat på analys för att få veta vilken varg som egentligen skjutits.

– Egentligen spelar det i sak ändå inte så stor roll eftersom ingen av vargarna är genetiskt viktiga.

Alltså vargar med arvsanlag som kan motverka vargstammens stora inavel.

Då kommer nästa avsnitt i såpan. En helt ny varg, Tivedsvargen kallad, har gjort en lov genom Mellannorrland. Först upp mot Strömsund och sedan på väg söderut igen längs gränsen mellan Sollefteå och Jämtland. Bland annat har den vandrat en sväng mot Ramsele.

Och den vargen är däremot en genetiskt ovärderlig varg. En varg som med all sannolikhet inte kommer att skjutas.

Så länge den rör sig i samma område innebär det dessutom att man inte törs tillåta den nya skyddsjakt som två samebyar nu ansöker om.

– Nej så är läget nu. Nu väntar vi på att Naturvårdsveket ska ta ställning till någon åtgärd, säger Lars Wiklund.

Då finns två alternativ. Det ena är Tivedenvargen fortsätter söderut ut ur Edseleområdet så att man är säker på vilken varg som kan skjutas för att minska trycket på renägarna.

– Ett annat alternativ är att flytta vargen till mindre känsliga områden.

Ungefär som cirkusen med Junselevargen för några år sedan om ni minns den vargen som flyttades med helikopter flera gånger innan den plötsligt försvann spårlöst.

Fortsättning följer.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.