Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eddie Izzard stiger varsamt mot skyn

Annons

Eddie Izzard följer en noggrann plan, han beskriver sin karriär som motsatsen till ett blixtsnabbt genombrott, en raket.

Jag ser min stå upp-karriär och med den mitt självförtroende, som en luftballong som stadigt men varsamt, meter för meter, stiger mot skyn.

Eddie Izzard vaknar en regnruskig dag i Stockholm, flyger vidare till Helsingfors för att sedan ta sig till Bryssel. Allt för att göra det han är bra på, prata, i det här fallet för att prata om sin kommande "Force Majeure Tour" som dyker upp i Sverige i april för fem föreställningar.

Han, som beskriver sig som nästan onaturligt positivt lagd, berättar om sina rådgivare som tycker att han är för svår att genrebestämma, de skulle hellre vilja att han bara ägnade sig åt stå upp/surrealistisk komedi, i stället för skådespela.

För att inte tala om vad de tycker om att han tar fler och fler varsamma men bestämda steg in i politikens värld. År 2020 ska han kandidera till borgmästare i London, eller riksdagsledamot för Labourpartiet och på vägen dit gör han små och stora nedslag som den kommande lördagens tal på World Affairs Council i Los Angeles.

Flera olika språk

Britten Eddie Izzard är i allra högsta grad en internationell komiker, på den kommande turnén ska han inte bara göra sin show på engelska utan också på ett antal andra språk, spanska, ryska och franska. För honom är livet politik, han är transvestiten som gör politiska statements bara genom sina målade naglar, åtta av dem vinröda, en av dem med EU-flaggan och en med Union Jack.

I dessa tider när det pratas om kris i Europa är det viktigt att tänka på vad som är en kris egentligen. Andra världskriget, när 35 miljoner människor dog, där kan vi snacka om kris. Men det vi har nu är ett stort och väldigt allvarligt problem, säger Eddie Izzard som sedan talar sig varm för makroekonomi och den så kallade keynesianismen och suckar högt över marknadsekonomin och dess följder.

Kontroversiell

Trots, eller kanske, tack vare, sitt sätt att vara och sin totala frånvaro av rädsla för att uttrycka sina ibland kontroversiella åsikter, är han komikern som låter sin humor resa jorden runt, på de stora arenorna.

Det är ingen skillnad för mig om det är hundra personer i publiken eller femton tusen. Särskilt med de fantastiska, inbjudande bildskärmarna som jag ska ha med mig på turnén. Nu behöver jag inte använda mig av stora teatraliska gester, menar Eddie Izzard och fortsätter: Om rockmusiken sedan länge får hålla till på de riktigt stora arenorna, då måste vi stå upp-komiker också få göra det. Jag vill få mig själv att skratta varje kväll, för att lyckas med det måste jag hålla det jag gör och säger levande och kommunicerande och ständigt förnya och utveckla. Då känner publiken att det finns en pulserande energi, säger Eddie Izzard.

Mer läsning

Annons