Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ECB skrällsänker räntan

Annons

Den europeiska centralbanken sänker oväntat den viktigaste styrräntan, från 0,5 till 0,25 procent.

Skrällen spås bromsa Riksbankens planer på en höjning i Sverige.

ECB-chefen Mario Draghi säger på en presskonferens att det är den låga inflationen i eurozonen som ledde fram till beslutet. Med ett inflationsras ned till 0,7 procent i oktober ökade trycket för ännu en räntesänkning.

De senaste indikatorerna tyder på att vi kan komma att uppleva en utdragen period med låg inflation, följd av en gradvis uppåtgående rörelse mot en inflationstakt på under men nära 2 procent, säger Draghi.

En sådan inflationsnivå motsvarar ECB:s inflationsmål.

Följaktligen kommer vår penningpolitik att förbli expansiv så länge som det behövs, fortsatte Draghi.

Enligt honom kommer ECB att överväga alla "tillgängliga instrument" i sin penningpolitik. Banken kommer fortsätta att ge bankerna likviditetsstöd åtminstone fram till 2015.

Marknaden var oförberedd på sänkningen.

Det var ganska få som trodde att det skulle komma en sänkning vid det här mötet, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Både euron och räntorna föll markant, medan de ledande börserna i Europa steg. Kronan följde med euron nedåt och tappade åtta öre mot dollarn på någon minut. Svenska marknadsräntor föll rejält. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation rasade från 1,04 till under 0,98 procent, medan räntan på tioårsobligationen föll från nästan 2,40 till 2,35 procent.

Effekten blir att Riksbanken kommer att gå långsammare fram med svenska räntehöjningar, tror Elisabet Kopelman, analytiker på SEB.

Det här gör det svårare för Riksbanken att gå så fort fram med räntehöjningar, säger hon.

Däremot tror hon inte att Riksbanken ser sig tvungen att sänka sin styrränta. Där väger svenskarnas höga skuldsättning fortfarande tyngre, säger hon och får medhåll av Olle Holmgren.

I och med ECB:s sänkning ökar nu räntegapet ytterligare mot den svenska styrräntan, vilket stärker kronan. Det kommer i sin tur få alla inom företrädesvis exportindustrin att skrika i högan sky på att nu måste Riksbanken också sänka för att kronan inte ska stärkas ytterligare. Men Kopelman tror inte att Riksbanken kommer att vika sig för den pressen.

Men Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på den brittiska storbanken RBS, tror att Riksbanken redan i december kan komma att följa ECB och sänka reporäntan. Enligt Magnusson, som hänvisar till veckans protokoll från Riksbanken, räknar majoriteten i bankens direktion i sina prognoser med att skillnaden i styrränta gentemot eurozonen och USA inte ökar.

Nu när ECB sänker räntan ökar det ju trycket på Riksbanken. Dels då kronan kan komma att förstärkas. Sedan sänder det en signal om att det ser riktigt allvarligt ut, att man måste göra något åt de väldigt låga inflationssiffrorna i Europa.

TT: När kan Riksbankens sänkning komma?

Jag tror det hänger mycket på tredje kvartalets BNP-siffror, som kommer i början av december.

Magnusson befarar att även denna ska bli negativ, vilket skulle innebära två kvartal i rad med krympande BNP - det vill säga teknisk recession.

Dagens räntebeslut, som var enhälligt, kommer att ge avsedd effekt, men i princip kan räntan sänkas ytterligare, enligt Mario Draghi.

Branscorganisationen Teknikföretagen finns bland de som anser att den svenska räntan ska följa med ner.

Enligt Anders Rune, chefekonom på branschorganisationen Teknikföretagen, leder den låga svenska inflationen gör att det bli högre reallöneökningar och därmed fortsatt hög arbetslöshet.

Räntegapet till ECB är bara till nackdel för Sverige.

Enligt Sverker Martin-Löf, ordförande i investmentbolaget Industrivärden, hotar Riksbanken hela den svenska exportindustrin om man inte anpassar sig till räntan inom eurozonen.

Hela strategin att ha väsentligt högre ränta än euro-länderna är inte hållbar på lång sikt om vi ska ha en exportindustri i Sverige, vilket man rimligtvis kan tycka är ganska viktigt för välfärd och sysselsättning.

Att Riksbanken skulle motverka ökad skuldsättning och därmed minska risken för en bobubbla genom att hålla räntan uppe ger han inte mycket för.

Det blir bara fler som förlorar jobben ute i landet och ska flytta in till storstäderna där bostadsbristen är som störst. Och det kan man bara lösa genom att bygga mer, inte hålla på med räntan.

Sverker Martin-Löf tror dock inte att ECB:s sänkning kommer påverka Riksbanken att sänka sin reporänta, trots att han alltså anser att det är nödvändigt.

Mer läsning

Annons