Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ECB-kommentar till Borgs frisyr

Annons

Den tyske ECB-ledamoten Jörg Asmussen kunde inte hålla sig. I inledningen av ett tal på ett Danske Bank-forum om finanskrisen, i Stockholm på tisdagen, gav han sin syn på finansminister Anders Borgs nya frisyr, utan hästsvans.

Det är bättre att en minister får en "haircut" än att ett lands statsskuld får en "haircut", sade Asmussen inför hundratalet åskådare - de flesta från Stockholms finansvärld.

Under skuldkrisen i eurozonen har uttrycket "haircut" använts för att beskriva de rekordstora nedskrivningarna av skulder som Grekland genomförde 2011.

Asmussens kommentar möttes av applåder och skratt. Även från den nyklippte Anders Borg själv, som satt på första raden i salen.

ECB-ledamoten, själv med rakat huvud, gick när stimmet lagt sig över till manus. I talet gav han en försiktigt positiv syn på återhämtningen i eurozonen. Han pläderade även för att det måste etableras en stabil gemensam avvecklingsfond till den bankunion som EU är på väg att skapa.

Enligt Asmussen är länder som Danmark och Sverige, med stora banksektorer i förhållande till BNP, också betjänta av bankunionen.

Genom att delta i bankunionen i början får man många fördelar, sade han.

Han tillade att detta ger möjlighet även för icke-euroländer att vara med och utforma de mekanismer och regler som bankunionen kommer arbeta utifrån.

Väl uppe i talarstolen valde Anders Borg att inte svara på Jörg Asmussens kommentar till den nya frisyren. I stället pekade Borg på flera tecken på en ekonomisk återhämtning i USA och eurozonen och framsteg vad gäller budgetunderskotten i krisländer som Grekland och Irland.

Det har betalat sig i termer av minskade räntegap. Trovärdigheten för krisländerna är på bättringsvägen. Men Italien rör sig i fel riktning. Det gäller också Frankrike, tillade han.

Han sade sig i princip hålla med Asmussens bedömning när det gäller behovet av en bankunion, med ett gemensamt skyddsnät för banker på plats när ECB:s stresstester av banksektorn genomförs.

Någon svensk medverkan i bankunionen är dock inte aktuell, enligt Borg.

Utan en ändring av EU-fördraget kommer vi inte vara medlemmar i bankunionen, deklarerade han i en paneldebatt med Asmussen efter talet. Jag vidhåller min inbjudan, svarade Asmussen, och tillade att situationen är avgörande. Antingen integrerar vi ytterligare, eller så separerar vi.

Mer läsning

Annons