Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eartha Kitt har avlidit

Sångerskan och skådespelerskan Eartha Kitt har avlidit, säger hennes amerikanska agent. Hon blev 81 år.

Annons

En stor del av sin karriär gjorde hon i Europa, inte minst Paris, men också i Sverige där hon arbetade med bland andra Jan Malmsjö.

Hon filmdebuterade 1948 i Casbah. Även om hon fick beröm för sin starka utstrålning på vita duken var det som sångerska hon gjorde sig mest känd – tack vars sin särpräglade, distinkta och sensuella röst.

Bland henne största låtframgångar är Let's Do It, C'est si bon, Just an Old Fashioned Girl och inte minst den ironiska julsången Santa Baby.

I Sverige medverkade Eartha Kitt 1962 i tv-programmet Kaskad, producerad av Åke Falck och belönad med Guldrosen i Montreux som bästa underhållningsprogram. Bland de svenska artisterna i Kaskad var Lill Lindfors, Lena Söderblom och Jan Malmsjö.

Hon fick problem med karriären i USA 1968, när hon vid en lunch i Vita huset uttalade sig mot Vietnamkriget. Presidenthustrun Lady Bird Johnson ska då ha fallit i gråt. Kritiken och bojkotten som Kitt fick utstå efter detta medförde att hon inte kunde uppträda på flera år i hemlandet. Hon valde att slå sig ner i Paris.

Men Kitt gjorde en triumfartat återkomst till USA och Broadway i New York 1974. En absolut revansch var när Vita huset släppte in henne igen 2006 för att tända julgranen tillsammans med presidentparet George och Laura Bush.

Eartha Kitt avled på torsdagen i delstaten Connecticut efter ha behandlats för cancer i tjocktarmen på ett sjukhus i New York.

Mer läsning

Annons