Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-vitaminbrist kan förklara benbrott

Annons

Brist på E-vitamin kan vara en förklaring till att Nordens befolkning har världens högsta förekomst av frakturer, enligt en studie.

Den omfattande studien av Uppsala universitet och Karolinska institutet publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, skriver UNT.

Trots att studien visar att de med ett E-vitaminintag på mindre än 10 milligram per dag löpte betydligt högre risk, särskilt för den allvarligaste frakturformen höftfraktur, så vill forskarna inte rekommendera vitamintillskott. Detta eftersom för höga doser av E-vitamin kan ha negativa hälsoeffekter.

Livsmedelsverket har med intresse tagit del av studiens resultat, men ser ingen anledning till allmän oro bland äldre över E-vitaminintaget.

Det är klart att det är allvarligt om låga nivåer ger ökad risk för benbrott, men generellt ser vi i våra undersökningar att äldre ofta äter bättre än yngre, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Hon säger att E-vitamin är lätt att få i sig eftersom det finns i många livsmedel, som gröna bladväxter, baljväxter, fullkornsprodukter, mjölk, avokado, ägg, nötter, fröer och vegetabiliska oljor.

Eneroth tycker att den som på grund av hög ålder eller sjukdom får i sig väldigt lite mat kan tänka lite extra på att äta nyttigt.

Samtidigt bör just den gruppen ha mest kontakt med vården och då kan man utreda eventuell näringsbrist.

Mer läsning

Annons