Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystra utsikter i Trollhättan

Trollhättanborna hoppas fortfarande - fast det ser mörkt ut efter gårdagens nedläggningsbesked.

Frågan engagerar folk i staden och de luftar gärna sina åsikter. I all dysterhet söker de stråk av ljus.

21-åriga Mirre Kazarian jobbar extra på Pressbyrån medan hon läser till lärare på Högskolan i väst. Hon vill gärna bo kvar i staden när hon är klar med sin utbildning.

Självklart. När jag är borta från Trollhättan längtar jag ständigt tillbaka. Men samtidigt vet jag ju inte om jag får jobb här. När Saab läggs ned försvinner många tusentals jobb. Jag vet inte ens om kundunderlaget räcker till att jag får ha kvar det här extrajobbet, säger hon till TT när vi träffar henne i Pressbyrån på Drottningtorget.

Ute råder strålande vinterväder. Kallt, visserligen, omkring tio grader, men härlig sol och vind. På den lilla skridskobanan på torget trängs allt fler barnfamiljer vid lunchtid på lördagen, dagen efter beskedet från GM att Saabs saga är all.

Jag tror det ser ganska mörkt ut för Trollhättan. Tror inte det går att ersätta Saab, det skulle möjligen vara om ett företag som Ikea etablerade sig här, säger Mirre Kazarian.

Hon närde hela tiden hoppet om Saab.

Jag har haft hoppet uppe länge att det skulle gå bra. Men efter det här vet jag inte riktigt vad jag ska tro och tänka.

Britt-Marie Larsson är i stort sett synonym till Saab. Hon är 54 år och av dem har hon ägnat Saab 35. När hon började i måleriet 1974 var Saab 96 toppmodern och modellen som gällde. När hon nu snart ska lämna in kontrollerar hon i ett sista produktionssteg att den nya 9-5-modellen är korrekt monterad. En modell som inte får chansen på marknaden.

När jag började på Saab var jag den enda svenska tjejen bland finska jobbare, säger hon till TT.

Hon var ledig i går när dödsstöten kom mot Saab.

Jag hörde det på radion. Det var nästan begravningsstämning. Jag fick en dålig känsla i magen, stängde av radio och lade mig på soffan, säger hon.

Hon är orolig för framtiden även om hon försöker ser möjligheter.

Det som skrämmer mig är om jag tvingas sälja lägenheten. Men det finns andra, med barn och hus, som har det värre. I många familjer jobbar båda föräldrarna på Saab.