Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert läge i klimatförhandlingarna

Ett utkast till framtida klimatavtal ska diskuteras vid ett extra toppmöte i Köpenhamn i dag, men förhandlingarna har stött på flera problem. Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson beskriver läget som dystert.

Det är inte helt uteslutet att det inte blir någonting alls av det här mötet, säger Turesson till TT och beskriver läget som "väldigt besvärligt".

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till SVT att det ännu inte finns något färdigt utkast för stats- och regeringscheferna att ta ställning till. Han kallar läget "mycket svårt" och lägger ansvaret på snabbväxande ekonomier som Indien och Kina.

Detta är inte en diskussion där rika står mot fattiga.

Under natten hölls ett ovanligt nödtoppmöte med inte bara stats- och regeringschefer, utan också ministrar på lägre nivå, bland dem USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Förhandlingarna råkade dock ut för nya problem sedan EU föreslagit en stödgrupp för det danska ordförandeskapet som skulle sätta fart på förhandlingarna, men förslaget sköts i sank av bland andra Saudiarabien, andra oljestater, Kina, Sudan och Venezuela, enligt uppgift till TT.

Dessutom kunde stats- och regeringschefernas klimatexpterter inte enas om texten i utkastet till klimatöverenskommelsen.

Toppmötet hade gett stats- och regeringschefernas egna klimatexperter i uppdrag att ta fram ett utkast till en överenskommelse. Den är tänkt att innehålla de viktigaste frågorna i de två avtalstexter som de 193 FN-länderna håller på att förhandla fram under stor möda.

Enligt källor till Reuters så kommer utkastet att nämna målet om att jordens temperatur inte ska få stiga mer än två grader under detta sekel. Det är inte helt okontroversiellt efter som flera sårbara fattiga länder, framförallt små önationer vill begränsa uppvärmningen till 1,5 grader för att inte försvinna under den stigande havsytan.

Utkastet uppges också nämna att den fattiga världen behöver ett finansiellt stöd på 100 miljarder dollar från år 2020 för klimatarbetet.