Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyster olycksstatistik vid FMK:s årsmöte

Mona-Lill Landström från NTF medverkade med aktuell trafikinformation och olycksstatistik vid årsmötet med FMK Härnösand på tisdagskvällen.

- Siffrorna för 2019 är tyvärr dystra med 12 döda . Det innebär dock en förbättring jämfört med 2018 då 17 människor dog i olyckor på länets vägar. Under januari har två dött i trafiken i Västernorrland, berättade Inga-Lill Landström. Motsvarande period under 2019 var tre döda.

Att köra i rondeller är en kunskap som inte alla behärskar. Även vid detta årsmöte dök det upp frågor om rondellkörning. Mona-Lill rätade ut frågetecknen.

Styrelsen som omvaldes vid årsmötet består av ordförande Uno Gradin, sekreterare Mona Rodling, kassör Lennart Lahti samt ledamöter Sven- Erik Lodén och Kalle Bäcklund.

Även revisorerna Hans Löfgren och Monica Bystedt fick förnyat förtroende.

Av verksamhetsberättelsen framgår det att föreningen under 2019 har genomfört en hel del aktiviteter.

Grillning hör till våra uppskattade fasta arrangemang. Den 24 augusti var denna aktivitet förlagd till den vackra naturen vid Klubbsjön. Lite hjärngymnastik fick deltagarna också i form av en tipspromenad med kluriga frågor.

Den 17 oktober besökte vi räddningstjänsten. Ett 20- tal deltagare fick vid studiebesöket bland annat veta att Härnösandsborna kan sova tryggt under nätterna.

En välutbildad styrka är dygnet runt redo för utryckning vid brand eller olyckor. Styrkan består av en styrkeledare och tre brandmän.

Ytterligare en brandman förstärker styrkan under dagtid. Dessutom finns två deltidsbrandmän i beredskap på kvällar helger och röda dagar. Totalt tjänstgör 20 personer på heltid och tio deltidsbrandmän i Härnösand

En för invånarna mycket värdefull funktion inom räddningstjänsten är ”I väntan på ambulans” IVPA). Då rycker brandmän ut efter larm och ger livsuppehållande vård i avvaktan på att ambulans anländer. Här handlar det om att rädda liv.

En nyhet inom ambulansverksamheten är en mekanisk bröstkompressor som kallas ”Lucas”. Det är ett hjälpmedel som kan användas vid behandling av patienter som drabbats av till exempel hjärtinfarkt. Kan rädda liv!

I planerna för aktiviteter under 2020 ingår ett besök vid Peckas naturodling, grillning vid Sälsten samt ett besök vid landshövdingens residens.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel