Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyslexi inget hinder för studier

Peter Hagberg har kraftig dyslexi, men med hjälp av Mittuniversitetet studerar han till sjuksköterska på distans.

Peter Hagberg bor i Långsele.

- De flesta av lektionerna har jag i Sundsvall, men det är långt att åka och det skulle passa bättre att vara mera i Sollefteå, säger Peter Hagberg.

Den nya tekniken fungerar bra för Peter eftersom han lider av kraftig dyslexi. Det gör det svårare för honom att studera på vanligt sätt genom att läsa böcker.

- Bokstäverna byter plats och det dyker upp nya bokstäver. Ett litet stycke i en tidning kan ta jättelång tid för mig att läsa eftersom jag måste läsa om flera gånger, säger Peter Hagberg.

Mittuniversitetet har en mängd olika hjälpmedel som underlättar för Peter i sina studier. Bland annat har han tillgång till all studielitteratur som talbok men han lånar gärna de vanliga studieböckerna för att titta på bilderna.

Han tycker att det kan tänkas konstigt att just han med sitt handikapp skall bli sjuksköterska men just medicinska termer och siffror är något som han har enklare att se.

- När man tar på sig sjukhuskläderna blir det som att man går in i en roll. Jag kan läsa det medicinska språket mycket bättre än text ur en vanlig bok. Jag vet inte varför det är så. Det bara passar min hjärna helt enkelt, säger Peter Hagberg.


Läs mer i måndagens TÅ.JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93