Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt med hoppande läkemedelspriser

Statens system för att sänka läkemedelspriserna har utnyttjats av läkemedelsbolagen. Bolagen sänker priserna tillfälligt för att sedan chockhöja dem, och lyckas därmed lura staten på miljontals kronor.

När vi upptäckte beteendet blev det tydligt att vi måste adressera det, säger Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) till TT.

Läkemedelsbolagen får varje månad ge anbud om lägsta pris på en rad läkemedel. Det billigaste preparatet ska sedan säljas av apoteken under månaden. Men systemet har haft klara brister. Under de senaste åren har TLV, som har hand om prissättningen, märkt att bolagen i många fall chockhöjt priserna följande månad och läkemedlet har sålts trots att det inte längre var det billigaste preparatet, skriver Dagens Nyheter.

De har kunnat fortsätta sälja det under nästkommande månad trots att de höjt priset kraftigt, säger Thyberg.

Vid läkemedelsbolaget Biophausia säger chefen Johan Frödin:

Vi har satt våra priser enligt de regler som funnits. Vi kan inte manipulera systemet.

Johan Frödin betonar att reglerna ändrades från den 1 oktober så att läkemedel kan fortsätta säljas för samma pris fem dagar in i nästa månad. Han anser inte att det handlar om några chockhöjningar när bolagen höjer och sänker sina priser.