Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrbar kamp om Kennedys tomrum

USA:s viktigaste politiker just nu är Scott Brown och Martha Coakley - vars kamp om Ted Kennedys gamla senatorsplats i Massachusetts kan bli avgörande för president Obamas planerade reformer.

Fyllnadsvalet i Massachusetts på tisdagen verkade från början bli en enkel match för Demokraterna och deras kandidat, 56-åriga delstatsåklagaren Martha Coakley. Senatorsplatsen har hållits av partiet sedan 1953, först genom sedermera mördade presidenten John F Kennedy i sju år och sedan 1962 av hans lillebror Ted, som dog i cancer i augusti.

Överlag är Massachusetts rena rama enpartidelstaten - den enda i USA där ett och samma parti för närvarande innehar samtliga poster som det röstas om på delstatsnivå, inklusive guvernörsposten och alla ledamöter av representanthuset och senaten.

Storpolitik

Så egentligen borde Republikanernas kandidat, 50-årige advokaten Scott Brown, inte ha en chans.

Men så blev fyllnadsvalet plötsligt storpolitik.

Browns oväntat starka kampanjstart fick nämligen konservativa kretsar över hela USA att upptäcka att här fanns en möjlighet att stoppa Demokraternas "filibustermajoritet" på 60 mandat i senaten, och därmed också göra det betydligt svårare för president Barack Obama att exempelvis få igenom sitt omstridda nya sjukförsäkringssystem.

Hastigt började kampanjbidragen välla in och miljontals kronor läggas på tv- och telefonreklam.

Varpå president Obama kontrade med att personligen infinna sig till stöd för Coakley, och sina reformplaner.

Många av de här åtgärderna hänger på en enda röst i USA:s senat. Det är därför som förändringens och framstegens motståndare har öst in sina pengar, sade Obama i Boston i söndags.

Sexigast 1982

Även Demokraterna har vräkt in enorma kampanjsummor som till sist fyllt tv-kanalerna till bristningsgränsen.

Brown - korad till USA:s sexigaste man av tidskriften Cosmopolitan 1982 och med en dotter som varit semifinalist i talangsåpan American Idol - leder i opinionsmätningarna. Samtidigt har Coakley fördel av att en betydande majoritet av de registrerade väljarna trots allt är Demokrater.

Jag känner det, vi kommer att vända det här, sade hon hoppfullt på tisdagsmorgonen.

Vallokalerna i Massachusetts stänger klockan 02 under natten mot onsdagen, svensk tid.