Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duktiga att ställa krav men dåliga att ta ansvar

Kommentar till Länsstyrelsen kring artikeln ”De vill skjuta fler björnar” den 6/7.

Vi blir förfärade över vilken syn Länsstyrelsen i Västernorrland har på verksamheter som bedrivs i länet. Det som sägs i artikeln av Länsstyrelsen är att man får skylla sig själv om man drabbas av något. I detta fall är det en biodlare som drabbats av björn som angripit 59 gånger och dödat 122 bisamhällen till ett värde över 0,5 miljoner kronor. Kommer länsstyrelsen att reagera lika om en björn börjar äta ur soptunnor – Skyll dig själv om du har soptunnan stående åtkomligt för björnen, länsstyrelsen tar inte bort individen som fått det oönskade beteendet?

Med denna syn från länsstyrelsen är det inte konstigt att länets företagsamhet är låg.

Med artikelns uttalande från Länsstyrelsen, avråder vi, att någon satsar på biodling eller utökning av befintlig verksamhet, det finns helt enkelt ingen förutsättning för verksamheten eftersom inte Länsstyrelsen tar ansvaret och plockar bort problemindivider som kan uppstå.

Med Länsstyrelsen Västernorrlands agerande är risken stor att de göder rovdjurshat och tjuvjakt i länet, vilket vi inte anser är bra.

Att det är ägarens hela ansvar att skydda sig, stämmer inte. Ansvaret är delat, det förebyggande arbetet ska genomföras så långt det är rimligt. De som har erfarenhet av stängsel vet att det inte är rimligt att sköta ett stort antal stängel, då det krävs mycket tid att hålla dom fungerande. Den drabbade har sedan tidigare använt förebyggande åtgärder och kommer att uppföra ett 25-tal stängsel under säsongen men mer så kan vi inte anse är rimligt att den drabbade ska åläggas. Här måste Länsstyrelsen inse att rimligheten är uppnådd och lyssna på expertisen, länsstyrelsen måste nu vidta effektiva åtgärder för att ta bort problemet. Länsstyrelsen har inte vidtagit de åtgärder som krävts/varit möjligt tidigare och nu har det snart gått två säsonger och problemet finns fortfarande kvar. Vi kan inte låta bli att jämföra med de norrländska länen som skjutit över 60 björnar under bara vårens skyddsjakter men Västernorrland lyckas inte skjuta någon björn alls, under två år.

Det står i NFS 2008:16

Allmänna råd, Skyddsjakt

Länsstyrelsen bör ta ett samlat ansvar för viltskadorna i länet. Enligt principen att viltskador ska förebyggas genom jakt, bör länsstyrelserna i första hand motverka viltskador genom att lämna tillstånd att bedriva skyddsjakt.

Kartläggning och utvärdering (till 3 §)

Utdrag: Kartläggningen bör också vara framåtsyftande, vilket innebär att en prognos för utvecklingen inom de närmaste 3–5 åren bör göras samtidigt.

Med utgångspunkt från resultaten av kartläggningen bör en handlingsplan upprättas som anger de kort- och långsiktiga målen för de tilldelade medlens användning.

Länsstyrelsen vill skylla på den drabbade som startat upp verksamheten i länet men läser man texten ovan ser man att länsstyrelsen har minst lika stort ansvar – Hur ser kartläggningen ut, vad har Länsstyrelsen kommit fram i handlingsplanen, hur har man använt handlingsplanen, har man utvärderat handlingsplanen? Länsstyrelsen var involverad redan vid etableringen av verksamheten 2006, det skedde ett fåtal skador 2007 och 2010 men inga signaler från länsstyrelsen att de ansåg att något förebyggande arbete skulle vara nödvändigt. 2011 och 2012 då skadebilden har exploderat, säger länsstyrelsen i artikeln att den drabbade får skylla sig själv och att den borde ha förstått bättre innan verksamheten startades och nu får ta ansvar för det.

Som vi ser det, är myndigheten duktig på att ställa krav men dåliga på att ta ansvar.

Vill Länsstyrelsen i Västernorrland att de ska finnas bin i länet måste de tänka om och inte minst, agera resolut och effektivt.

Sveriges Biodlares Riksförbund - Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel