Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla invigningar när Bollstaparken invigdes

Lördag den 24 augusti blev dagen med stort ”D” för Bollstabruk.
Med ett strålande sensommarväder invigdes den nya parken nedanför Bollsta Folkets Hus och ombyggnaden av riksväg 90 genom centrum.
Det nyuppsatta konstverket, som skapats av konstnären Mats de Vahl, invigdes samtidigt.

Annons

Kommunalrådet Jan Sahlén fick äran att tala till de båda invigningarna. Lars Sjödin inledde invigningsdagen med en kort tillbakablick på hur både park och väg kommit till stånd. Det har varit Bollstabruk intresseförening som varit en pådrivande kraft till projektet. Ett bra samarbete med kommun och Trafikverket har möjliggjort att vi nu kan se en fin och trevlig bild av Bollstabruks centrum.

Bollstabruk intresseförening gav förra året konstnären Mats de Vahl i uppdrag att skapa ett konstverk, att sättas upp på en av de tomter där det tidigare stått ett hus. Resultatet blev ett tre meter högt verk i metall som ska symbolisera Bollstabruks industrihistoria, från masugnstiden till sågverksepoken.

Konstverket hann lagom bli klart för att kunna invigas samtidigt med parken. Konstnären kallar verket för ”Soluppgång” och fick mycket beröm av den stora publiken på uppemot 250 personer.

Nylands Järn som troligtvis har skrivit flest antal låtar om Bollstabruk stod för underhållningen, dagen till ära förstärkt med före detta Bollstasonen Örjan Abrahamsson på saxofon. Örjan fick även blåsa de båda invigningsfanfarerna.

Fredrik Högberg, frontfiguren i Nylands Järn, tyckte att det var hedrande att få spela här i Bollstabruk, som han betraktar lite som hemmaplan. Markus Mohlin förstärkte även bandet och var även dagens konferencier

Invigningen avslutades med fika till alla och ett stort godisregn för de yngsta. Bollstabruk intresseförening arrangerade invigningen med god stöttning av kommun och trafikverk. Jon Hansson, planerare på Trafikverket, fanns på plats vid invigningen. Av de reaktioner och synpunkter publiken lämnade så verkade alla tycka att det var en lyckad dag.

I och med invigningen kan vi nu sätta punkt för ett projekt som pågått i närmare tio år.

Lars Sjödin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel