Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelstöten kommer att drabba unga i vårt län

Öppet brev till er socialdemokratiska ledare i Västernorrland; Peder Björk, Ewa Lindstrand, Sten-Ove Danielsson, Elvy Söderström, Fred Nilsson, Elisabet Lassen, Micael Melander.

Bästa ledare runt om i Västernorrland för Socialdemokraterna,

Den första maj förra veckan var det arbetarrörelsens dag. Då var ni ute tillsammans med era partikollegor och demonstrerade för arbetarna. Jag måste därtill säga att jag är uppriktigt imponerad över er förmåga att mobilisera väljare och allmänhet. Det finns en tydlig känsla av samhörighet kring er när ni samlas och vandrar tillsammans. Frågan är inte om ni lyckas samla människor kring er eller inte utan snarare vilka samhörigheten är till för.

Det kommer en helt ny generation som ska bli nästa arbetarrörelse och vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. I Västernorrland finns det tusentals unga människor som i juni kommer att ta studenten i hopp om att gå mot en ljusnande framtid som de ska äga som sin egen. För att det ska bli verklighet behöver de ett sammanhang att vara en del av och inte utanförskap. Det sammanhanget är ett jobb att gå till.

Inga stormar än i deras sinnen bo, men det finns en risk att det kommer att göra det efter den 14 september. Den stormen heter dubbelstöten. Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen kommer om ni vinner valet att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 25 år och även fördubbla restaurangmomsen. För att unga ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden behövs låga trösklar till ett första jobb. Halverad arbetsgivaravgift och sänkt restaurangmoms har kapat trösklarna markant. Detta vill nu Socialdemokraterna avskaffa. Stefan Löfven i Sverige och ni i Västernorrland.

Dubbelstöten är inte bara en risk för dem som är på väg in på arbetsmarknaden, utan också de unga som redan etablerat sig riskerar att behöva lämna. Även våra största ungdomsarbetsgivare kommer få det svårt att behålla sina unga medarbetare.

För runt en vecka sedan demonstrerade ni under parollen ”Ingen ung utan jobb”. Den är slagkraftig, den syns och den väcker uppmärksamhet. Därför kan jag inte förstå varför ni driver en politik som precis tvärtemot det starka budskapet stänger ute unga från arbetsmarknaden. Med anledning av ovanstående har jag två frågor till er som jag önskar svar på innan det är dags för våra unga i Västernorrland att ta studenten.

Vad vill ni säga till de tusentals ungdomar i Västernorrland som tar studenten och ska försöka ta sig in på arbetsmarknaden?

Hur tror ni att fördubblad arbetsgivaravgift och fördubblad restaurangmoms kommer hjälpa deras väg till en ljusnande framtid?

Med vänligaste hälsningar,

Elin Nilsson (M)

Ung riksdagskandidat 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel