Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubai World-uttalande dämpar oron

Ett uttalande om att omstruktureringsbehovet var begränsat till 26 miljarder dollar från Dubai World fick ränte- och valutafrossan i tillväxtländer att släppa något på onsdagen. Det gav även en skjuts uppåt för många börser runt om i världen.

För ett tremånaders interbank-lån i Förenade arabemiraten sjönk räntan under den nivå som rådde inför förra veckans chockbesked om inställda betalningar från det statliga konglomeratet Dubai World, som kom förra veckan.

Beskedet lättade även på trycket för en lång rad valutor i tillväxtländer, som pressats nedåt av den våg av finansoro som Dubai World-problemen orsakat.

I uttalandet från Dubai World klargörs att man vill strukturera om skulder för totalt 26 miljarder dollar och att det i princip bara rör obligationer utgivna av byggbolaget Nakheel och fastighetsbolaget Limitless.

Processen kommer inte inkludera Infinity World Holding, Istithmar World och Ports & Free Zone World, som bland annat kontrollerar den börsnoterade hamnoperatören DP World och Stena-konkurrenten P & O Ferries, enligt Dubai World.

Totalt uppskattas Dubai Worlds skulder uppgå till 59 miljarder dollar, vilket är ungefär tre fjärdedelar av Dubais totala skuldbörda.

"Initiala diskussioner har inletts med Dubai Worlds banker och fortgår i en konstruktiv anda", skriver Dubai World vidare och tillägger att man under de omständigheter som råder vill komma fram till en lösning på problemen snabbt.

Detta är definitivt goda nyheter: Det visar att de står fast vid sina åtaganden om att betala och det undanröjer farhågorna om att detta rör sig om en riktig konkurs, säger Hassaim Arabi, vd för Gulfmena Alternative Investments.

Från regeringshåll i Dubai kom samtidigt anklagelser om att utländska medier överdrivit Dubai Worlds problem.

Dubai World har inte sagt att de inte kommer stå för sina åtaganden, säger Dahi Khalfan, ordförande i emiratets budgetutskott, till tidningen Asharq al-Awsat.