Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubai betalar företagsskuld

Regeringen i Dubai meddelar att man ska betala 4.1 miljarder dollar för att täcka skulder hos fastighetsutvecklaren Nakheed. Enligt AFP rör det sig om obligationer som förfaller i dag.

Dubaibörsen steg med 10,1 procent vid dagens öppnande, rapporterar AFP.

Åtgärden har möjliggjorts genom att regeringen i Abu Dhabi bestämt sig för att stödja sin granne med 10 miljarder dollar.

Världens finansmarknader fick frossa då Dubaibörsens DFM-index i slutet av förra månaden föll 12,5 procent inom loppet av två dagar. Den kraftiga nedgången var framför allt en reaktion på att konglomeratet Dubai World bett om skuldsanering och betalningsuppskov från långivare till maj 2010.

Johan Javéus, analytiker på SEB, bedömer att räddningsaktionen innebär slutet för den oro kring Dubai som pressat världens finansiella marknader de senaste veckorna.

Det skulle jag säga. Det finns ju fler obligationer som kommer att förfalla längre fram, men jag tror inte att marknaden kommer att oroa sig för den biten speciellt mycket, säger han.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist anser att det trots det stora räddningspaketet är för tidigt att blåsa över faran när det gäller Dubai.

Vi vet ju att det fortfarande finns en hel del problemkrediter i regionen, och du har en fastighetsmarknad som är i gungning. Så vi vet inte vad som kan komma härnäst, säger han till TT. Jag tror att osäkerheten kommer att finnas kvar. Det känns lite som att husen står där och svajar fortfarande i Dubai. Men vi vet ändå att pengarna finns och att man kan hitta lösningar.