Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du som är besviken på Stefan Löfven – hur kan alternativet vara SD?

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Jag förstår inte. Läste i Tidningen Ångermanland, 18/8, att det var en stor uppslutning när Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson talade i Härnösand. Vad jag inte förstod var när en dam, jag tror inte hon är ensam, säger att hon är besviken på Stefan Löfven och därför röstar på SD. Varför?

Socialdemokraterna har aldrig stått eller fört en politik som har grundvärderingen, "Allas olika värde". S ideologi bygger på idén om allas lika värde. Vad är det för fel?

SD vill sänka intäkterna till staten med 55 miljarder kronor, skattesänkningar och lyfta pengar från de som har det svårast, från de som har tvingats lämna sitt land på grund av krig och förföljelse. Med allt vad detta innebär. Samtidigt lovar man att höja pensionerna genom skattesänkningar för pensionärerna?

Socialdemokraterna har aldrig stått eller fört en politik som har grundvärderingen, "Allas olika värde". S ideologi bygger på idén om allas lika värde. Vad är det för fel?

Socialdemokraterna kommer inte att kunna sänka några skatter eller göra överföringar i transfereringssystemen. Man vill ha råd med förbättringsreformer i skola, vård och omsorg. Pensionerna ska beskattas som arbete, som det var innan Alliansregeringen tog över 2006.

Ålderspensionsavgiften kommer att höjas med 1,29 procentenheter för att klara målet med att alla löntagare ska få en pension på 70 procent av slutlönen. Den allmänna pensionen ska på sikt ligga åtta procent högre än i dag. 

De med lägst pension ska få 600 kronor mer per månad. En förbättring av garantipensionerna och bostadsbidragen för de pensionärer som har den mest utsatta ekonomin utlovas och förändringar i premiepensionssystemet. 

Men det krävs att S har majoritet i riksdagen och inte som i dag minoritet. Vilket innebär att de partikoalitioner som sammanlagt har flest mandat i riksdagen är dem som har makten när det ska röstas vid beslut.

Det går inte heller att sänka statens intäkter med 55 eller 30 miljarder som SD och M lovar – om vi ska kunna ha ett land där allas lika värde och rätt till värme, mättnad och god hälsa ska gälla.

Lennart Önblad, 

IF Metall medlem

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel