Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drottning Elizabeth varnar medier

Storbritanniens drottning Elizabeth har varnat pressen och uppmanat den att inte publicera så kallade paparazzibilder på den kungliga familjen.

Den brittiska kungafamiljen har tröttnat på den ständiga mediebevakningen. Inför julledigheten har drottning Elizabeth skrivit brev till både tidningar och tidskrifter angående kändisfotograferna.

Monarkens advokater har tagit kontakt med flera dagstidningar och påmint dem om pressens egna etiska regler när det gäller privatlivets helgd.

Ett brev har skickats till alla chefredaktörer och dess innehåll är privat och inte avsett att publiceras, sade en taleskvinna för Buckingham Palace till nyhetsbyrån AFP på söndagen. Det var ett svar på flera års jakt av den kungliga familjen av fotografer på drottningens privata egendomar.

Brevet skickades via advokater för sex till åtta veckor sedan och gällde samtliga medlemmar av den kungliga familjen, enligt taleskvinnan som dock inte ville säga om det förekommit varningar om rättsliga åtgärder.

Helgfirande

Inte minst under de stora helgerna, när den kungliga familjen tillbringar mycket tid på drottningens privata semesterresidens Sandringham i Norfolk i östra England, har den intensiva bevakningen varit påfrestande. Frilansfotografer brukar tillbringa timmar i området för att försöka få någon bild av någon av de kungliga familjemedlemmarna.

Tronarvingen kronprins Charles son prins William och hans flickvän Kate Middleton har varit särskilt utsatta för närgångna fotografer.

De (den kungliga familjen) förstår att det finns ett allmänintresse i vad de företar sig, men de anser inte att det omfattar även deras och deras vänners privata aktiviteter, säger Paddy Harveson, talesman för kronprins Charles.

"Varningsskott"

Förhållande till medierna är mycket ansträngt - inte minst efter det att kronprinsens första fru Diana dog i en bilkrasch 1997 då hon förföljdes av paparazzi.

Det brittiska mediebolaget BBC:s hovreporter Peter Hunt sade på söndagen att han inte trodde det var aktuellt med några rättsliga åtgärder från kungafamiljen - inte om drottningens uppmaning respekteras.

Det här ska i högsta grad betraktas som ett varningsskott.