Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drönarfokus vid Sharifs USA-besök

Annons

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif reste på lördagen till USA, där samtal på hög nivå om drönare och fredsprocessen i grannlandet Afghanistan står på agendan.

Pakistanska The Express Tribune skriver att Sharif ska träffa utrikesminister John Kerry på söndag och möta president Barack Obama på onsdag. Mötena tyder på att relationen mellan de båda länderna är på väg att tina upp, efter att ha nått en absolut fryspunkt 2011 då amerikanska styrkor dödade al-Qaidaledaren Usama bin Ladin på pakistansk mark - utan att informera landets regering eller militär i förväg.

USA behöver också Pakistans hjälp nästa år, då Natos styrkor ska dras tillbaka från Afghanistan.

Samtidigt fortsätter USA:s drönarattacker i det oroliga nordväst att vara en nagel i ögat på många pakistanier. Av 2 200 människor som dödats i drönarattacker i Pakistan det senaste decenniet var minst 400 civila. Ytterligare 200 var troligen icke-stridande, skriver Reuters med hänvisning till FN-observatören Ben Emmerson som nyligen lämnade en rapport i ämnet till FN:s generalförsamling. Emmerson redovisade uppgifter från Pakistan om att minst 330 drönarattacker har genomförts i klanstyrda områden mot gränsen till Afghanistan sedan 2004. USA låg bakom nästan alla, men Storbritannien och Israel har också använt drönare.

Mer läsning

Annons