Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om ett "Stornorrland" lever

Det finns någonting lustigt avväpnande över civilminister Ardalan Shekarabis (S) person. Det kan bero på att han är för ung för att bära fluga till kavajen, säger sig vara "besjälad" av upphandlingsfrågor, och drar paralleller mellan sig själv och rikskansler Axel Oxenstierna.

Under en pressträff häromdagen arrangerad av Mittmedia med 25 ledarskribenter och politiska redaktörer, beskrev ministern grundförutsättningarna för en ny regionreform. Det främsta motivet är som alltid, att dagens landsting är för små för att klara av vårduppdraget.

Enligt civilministern ska åtminstone en halv miljon människor ingå i de nya administrativa enheterna. Och om man inte ute i provinserna frivilligt kan komma överens om nya regioner så griper staten in.

Det ska dessutom gå snabbt. Shekarabi har höga ambitioner för sitt mandat.

Beskeden innebär för Västernorrlands del att den besynnerliga idén om att bilda en region på egen hand kan föras till boken över misslyckade regionreformer i norr. Snarast verkar det som att tanken på en stor Norrlandsregion kan återaktualiseras, vilket är bra.

En nordlig region bestående av många län av de nuvarande länen som möjligt är den bästa lösningen. Det kommer självklart innebära fler inomregionala spänningar, men storleken har faktiskt betydelse. Big is beautiful, liksom. Det handlar naturligtvis inte om att det ska resas en mur snö och is norr om Dalälven. Men en större befolkningsvolym krävs om den nordligaste landsändan vill vara en jämbördig förhandlingspart gentemot folkrikare regioner söderöver. Det är så krasst.

Särskilt runt Mälardalen pågår parallellt en intressant diskussion om att bilda ett Storstockholm (en utveckling själva Hufvudstaden förvisso bromsar). Men utkomsten av de regionsamtalen som förs söderöver kommer ge kaskadeffekt på vilka regionbildningar som är möjliga och tänkbara norröver.

En inte helt oväsentlig faktor i sammanhanget är att diverse makthavare runtom i landet har bevisat sig vara notoriskt dåliga på att komma överens om diverse regionala indelningar.

Kanske borde civilministern börja referera till en annan historisk person än Axel Oxenstierna.

Theodor Roosevelt sa en gång, speak softly and carry a big stick. Det tycks även vara Ardalan Shekarabis strategi i regionfrågan, och uppenbarligen kan han tala för sin sak.

Frågan är om han har vad som krävs för att svinga påken.