Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömme IOGT-NTO fokuserar på vad man kan göra i coronatider

Vi lever i mycket speciella tider med coronapandemin, hela vårt samhälle påverkas, och däribland föreningslivet.

De flesta föreningar har ställt in merparten av sina arrangemang, så även vi i Drömme IOGT-NTO, det vi ej genomfört är Konsert med Nylands Järn, Påskbuffet, Valborgsmässofirande, Vårcafé med Karin och Jonas Öberg. Förhoppningsvis kommer några av dem till hösten medan andra återkommer till påsk och Valborg nästa år.

I dessa tider måste vi fokusera på vad vi kan göra, och då framkom två viktiga delar för Drömme IOGT-NTO. Vi är en förening med 194 medlemmar, så beslutet blev att ringa alla medlemmar. Här pågår ett intensivt arbete, och vi når inte riktigt alla säger föreningens ordförande Olle Häggström, vissa svarar inte på okända nummer och några medlemmar bor på boenden.

Men merparten får vi ett samtal med som varierar på några minuter till 15-20 minuter. Det är länge sedan vi gjort något där vi får så mycket tacksamhet. ”Vad roligt att ni ringer runt”. ”Tack för att du ringde, det var trevligt”. ”Jag blir imponerad att ni ringer till oss alla”. Tänk vad ett samtal kan betyda, men det gäller att komma till skott och genomföra det.

De som sliter hårt i dessa tider är alla som jobbar inom vård och omsorg. Här beslutade Drömme IOGT-NTO att lämna en liten uppmuntran till alla som jobbar inom äldreomsorgen i Sidensjö. Birgitta Westman har organiserat detta, och även här möts av tacksamhet.

Vår lokal Valhalla sköts av föreningen Valhallalokalen och här händer det mycket i maj. En dag fälldes ett antal träd för att få en vackrare utomhusmiljö. Några dagar senare samlades tolv glada personer för att forsla bort ris, kratta och förändra hockeyplan för sommarbruk. Här kan vi verkligen säga tillsammans kan vi, mången personer gör ett gott arbete.

Spindeln i nätet för Valhalla är Roland Thelin, men här ställer hela bygden upp och tar ett gemensamt ansvar. Nu i mitten av maj pågår fönsterbyte för vissa delar av lokalen, de fönster som är sedan 50-talet byts mot nya som är betydligt bättre ur energisynpunkt och lättare att putsa. Här är en kombination med anlitad firma och ideellt arbete. Så Valhalla är rustad för kommande kulturarrangemang med vackrare utemiljö och nya fönster. Denna standardförbättring finansieras genom statliga bidrag från Boverket, kommunala bidrag och en egen insats. Åter igen tillsammans kan vi. Det gäller att samspela.

Olle Häggström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel