Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drifting-tävling bjöd på stor show

Närmare 2 000 personer bjöds på en annorlunda motorfest på Mittsverigebanan under lördagen.
Det var mycket bränt gummi och rök blandat med lukten av hamburgare.
– Hur kul som helst, säger Janni Ojala från Timrå, supporter till blivande segraren i streetklassen, Christer Nygren.

Annons

Drifting är en ny motorsport i Sverige, men den är mycket stor i Japan där den en gång i tiden startade. Även i USA har den slagit igenom stort.

Det handlar om att sladda långt och så snyggt som möjligt. Tre enväldige domare sätter poäng och sedan är det en stege mot finalen.

Bilarna tävlar i två klasser: street med vanliga standardbilar, och pro med ombyggda specialbilar.

I proklassen körde Christer Salumark, 22 år från Umeå, i dagens mest avancerade bil, en Toyota Supra med en metanoldriven V8-motor och över 1 000 hästkrafter.

Christer är proffs och stor stjärna i USA i snöskotercross, men drifting är något helt annat. I finalen fick han spö av Jim Olofsson, även han från Umeå.

Totalt blev det dock Christian som vann serien och han får nu tävla i riksfinalen på Mantorp senare i höst.

– Drifting är en kul grej under sommaren, nu väntar Europa-mästerskapen i Estland nästa helg, berättar Christer Salumark.

Gunnar Jansson som är delägare i Mittsverigebanan lovordar sporten som vuxit upp från gräsrotsnivå.

– Det här är motorsport och show när den är som bäst. Det kommer underifrån från personer som har ett brinnande intresse, så långt ifrån STCC och TT-serierna man kan komma. Men publiken bjuds på lika stor underhållning, det här är en form av motorsport som kommer att växa. Prova själv får du se, säger Gunnar Jansson.