Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dricksvatten måste kokas - provsvar tidigast fredag

Invånarna i Mellansel och omliggande byar tvingas sedan söndag koka sitt dricksvatten. Och det måste man göra till åtminstone fredag.

Annons

Vattenreservoaren i Mellansel samt ledningsnätet i området har nu rengjorts. Vattenprover har tagits, och provsvaren väntas på fredag. Fram till dess gäller alltså fortfarande kokningsrekommendationen.

Vattenreservoaren i Mellansel rengjordes under tisdagen.
- Några konstigheter kunde inte konstateras, varför det är troligt att orsaken till problemet finns på annat håll i ledningsnätet, sa Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva i Örnsköldsvik.

Därefter togs nya vattenprover ute på ledningsnätet för att på så sätt kunna avgränsa området där problemet finns. Efter rengöringsarbetet klorerades vattenreservoaren och fylldes med vatten för att därefter åter tas i bruk.

En vattenläcka upptäcktes i närneten av Mellansels Folkhögskola under tisdagen, men den hade inte något smaband med föroreningen av vattnet. Läckan hade istället troligen uppkommit på grund av tryckförändringar i vattenledningarna i samband med arbetet.

Invånarna i Mellansel och omliggande byar tvingas alltså fortfarande koka sitt dricksvatten. Det gäller dricksvattnet för boende i Mellansel, Brandtjäl, Yttersel, Gottne, Hållen och Östansjö.

Vatten som används till mat, dryck och tandborstning bör kokas innan användning. Däremot kan vattnet användas för tvätt och hygien. Rekommendationen gäller uppemot 400 hushåll.

Under måndagsförmiddagen placerades tankar med dricksvatten ut vid Borsch Rexroth, Mellansels Folkhögskola, Mellanselskolan samt Gottne Byskola. Allmänhet hänvisas till den tankbil som placeras vid fritidshuset/badhuset i Mellansel. Dessa tankar finns under tisdagen kvar på angivna områden.

Kokningsrekommendationen kvarstår. Tidigast på fredag förmiddag, den 11 oktober kan Miva säga något mer om den fortsatta kokningsrekommendationen. Då kommer alltså ett provsvar, visar sig det vara okej krävs även ytterligare provsvar, oberoende från det första innan vattnets renhet kan säkerställas.

Det innebär att vattnet i bästa fall är drickbart under helgen.