Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatiska förändringar väntar

Varmare och mer extremt väder, mer nederbörd, fler skred och översvämningar, sämre dricksvatten och fler smittsamma sjukdomar.
Det är en del av de dramatiska effekter vi kan vänta oss i Västernorrland de närmaste årtiondena.

Allehanda.se kommer i en rad artiklar att titta närmare på hur just vi i Västernorrland berörs.

Faktum är att förändringarna redan börjar märkas. En färsk rapport från länsstyrelsen har gått igenom hur vi kommer att påverkas fram till nästa sekelskifte.

Redan nu beräknas medeltemperaturen ha ökat med 0,8 grader.

Och år 2040 förväntas temperaturen ha stigit med 2,5 grader. Det låter kanske inte så mycket, men är redan det en halv grad mer än vad den internationella klimatpanelen satt som tak innan konsekvenserna blir riktigt allvarliga.

På ännu längre sikt, nästa sekelskifte, ligger ökningen på plus fem grader i genomsnitt. Vintertid kan temperaturen i Västernorrland då ha ökat med hela sju grader.

Ett varmare väder betyder i sin tur mer nederbörd, inte minst mer regn även vintertid. Nästa sekelskifte tros nederbörden ha ökat med 20 procent i våra trakter.

Förändringarna påverkar i sin tur en mängd andra områden som förändrar våra villkor. Oftast handlar det om negativa konsekvenser, men det finns också en del positiva förändringar att vänta.

Till det positiva hör bland annat att skogsproduktionen kan öka och att växtsäsongen blir en månad längre. Jordbrukarna kan i slutet av århundradet förvänta sig ett liknande klimat som Skåne har i dag.

Ett tips kan ju vara att den som satsar på sommarturism kan förvänta sig betydligt bättre tider, när klimatet söderut närmar sig det outhärdliga. Skidanläggningarna i sin tur lär få kortare, men troligen mycket intensiva säsonger.

Så här säger länets nytillträdda klimat- och energisamordnare, Mats Bäck.

– Det är inom transportsektorn vi har mest kvar att göra. När det gäller skogsindustrierna och fjärrvärmecentralerna har vi kommit mycket långt när det gäller att få bort det fossila bränslet.

Mats Bäck säger att det finns en hel del som bör göras för att gynna kollektivtrafiken och att det pågår många sådana projekt.

– Det behövs också mer insatser på bränslesidan.

Vi har också träffat länets smittskyddsläkare, Hans Boman, för att prata om hur växthuseffekten påverkar vår hälsa. Risken är bland annat att fler smittsamma sjukdomar från söder når oss, att dricksvattnet försämras och att fler dör i hjärt- och kärlsjukdomar på grund av värme.