Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik och spänning vid Skuleberget

Det är något speciellt med utomhusteater som aldrig går att förmedla från en scen inne i en mörk salong. Dofterna, den omgivande naturen och ljuden som tränger sig på, både på gott och ont.

För Rövarna i Skuleberget som hade premiär i helgen spelar naturen runt spelplatsen en betydande roll. När byborna med fasa talar om de sju rövarna som bor i grottan så faller det sig naturligt att kasta en blick mot den imponerande bergväggen.

Rövarna i Skuleberget är en dramatisk berättelse byggd på skrönor och sägner. Det är en historia om utstötthet, förtryck men också om sammanhållning och kärlek. Drygt tjugo amatörskådespelare gestaltar bybor och rövare i regi av Thomas Larsson. Den store som håller byborna i ett järngrepp spelas av författaren själv Bo R Holmberg.

Skådespelarna framför sina rollkaraktärer utifrån vars och ens förmåga och ska väl inte betygsättas men det är svårt att inte hålla fram tattarjäntan Helga, gestaltad av Malin Westin som gör sin roll på ett mycket övertygande sätt. Pjäsens kvinnor kliver då och då ur sina roller och blir en sång- och berättargrupp, ett mycket lyckat grepp.

Söndagens föreställning var en typisk andraföreställning. När flera veckors anspänning kanaliserats till premiären så brukar föreställning nummer två bli väl avslappnad och lite okoncentrerad. Det är sådant som rättar till sig och resten av teaterkvällarna vid Skuleberget kommer säkerligen att ge publiken mycket nöje. Det är en spännande historia med magnifik scenografi och ett trovärdigt framförande.


INGRID ELDEKLINT
0620 - 257 96