Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragkamp om Taubemuseum

Nu ger sig Stockholm in i leken om vart Evert Taubes konstsamling ska placeras. Svenska Dagbladet skriver att långt gångna planer finns på att låta nationalskaldens teckningar, akvareller och gouacher inrymmas i en framtida konsthall vid Göteborgsoperan.

Men nu säger Stockholms oppositionsborgarråd Roger Mogert (S) att Evert Taube visserligen var född i Göteborg, men han var först och främst nationalskald och hans verk bör därför förvaras i huvudstaden.

Stockholm kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (Fp) ska nu omgående utreda frågan.

I somras ställdes en del av Evert Taubes bildkonst ut på Konstakademin i Stockholm, men utställningen lockade få besökare. Författaren Birger Sjöberg som är medlem i Taubegruppen säger till Svenska Dagbladet:

I Taubegruppen är jag och Olle Granath stockholmare, och vi har trott på en lösning i huvudstaden. Men under ett par års tid har institutioner och politiker mött våra förfrågningar på samma styvmoderliga sätt som också drabbade Evert Taube medan han själv levde. Vi tycker att det har varit ett negativt mottagande och det gällde också sommarens Taubeutställning som inte fick den uppmärksamhet som den förtjänade.

Sedan 2008 finns det ett upplevelsemuseum, Evert Taubes värld, på Liseberg i Göteborg.