Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra ett streck under fästingen

Inte hunnit vaccinera dig mot fästingbett? Lugn. En vanlig bläckpenna kan skydda dig.

Mellan två försök lät Linnea Tickander, forskare vid Uppsala universitet, en fästing vandra på armen i stället för att stoppa tillbaka den i burken.

När den kom till ett område där jag i ett tidigare experiment ritat ett bläckstreck på armen för att markera olika mätpunkter, började den plötsligt röra sig enormt konstigt, säger hon till Forskning & Framsteg.

Fästingen ryckte fram och tillbaka innan den trillade ner på bordet. När hon plockade fram fem fästingar till, hände samma sak med tre av dem.

Forskarna blev upphetsade och började experimentera med olika mönster, färger och linjer.

Det optimala avståndet mellan linjerna beror på avståndet mellan fästingens ben. Av någon anledning tycks den sträva efter att hela tiden kunna gå mellan linjerna.

Genom att successivt ändra avståndet mellan linjerna kunde forskarna lura fästingen i en fälla. Till slut blir den så förvirrad att den ger upp och släpper taget.

Forskarna ska nu undersöka hur och var linjerna bör placeras på kroppen för att ge maximalt skydd. Men redan nu kan Tickander lova att det går att minska risken för fästingbett genom att skapa sju centimeter breda, linjerade fält runt smalbenen och på överarmarna.