Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doulor allt viktigare för gravida kvinnor

Gravida som står inför förlossning frågar allt oftare efter doulor.
– Om det beror på ökad oro eller att man vill ha mer kunskap är svårt att säga, säger Knapp Britta Eriksson, som får förfrågningar från Norrbotten till Jämtland.

Knapp Britta Eriksson, Härnösand, utbildade sig till doula hösten 2012. Hon har det som hobbyverksamhet och får säga nej till fler uppdrag än hon säger ja.

– Jag skulle önska att jag kunde säga ja till alla men det har jag inte möjlighet till.

Det finns en ökad nationell efterfrågan och hon får även själv fler och fler förfrågningar.

– Jag tror inte det gäller en generell ökning när det gäller mig men mitt namn har spritt sig och fler känner till att jag finns. Sedan finns det väldigt olika skäl till varför man kontaktar en doula, säger hon och fortsätter:

– Man kanske vill ha det lite bättre än vid förra förlossningen, eller vill ha sällskap om man är ensamföderska. Någon kanske tycker det är bra att ha någon som kan föra ens talan under förlossningen. Det kan finnas en rädsla i grunden för smärta eller en massa befogade och obefogade saker.

Vad är ditt uppdrag som doula?

Jag ser som mitt främsta uppdrag att värna den positiva förlossningsupplevelsen. Att vara där för kvinnan och coacha henne. Få henne att känna sig nöjd och trygg. Ge tips och trix och kanske massage eller akupressur. Hjälpa till med andningen och att få henne att slappna av. Jag ska veta hur man bäst hanterar en uppstressad eller panikslagen kvinna.

Nu ska du själv föda. Ska du ha med dig en egen doula?

– Jag önskar att jag hade en kollega som följde med mig men det blir inte så den här gången. Jag har min man som kommer att vara med mig så det känns tryggt och bra.