Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doulan gav Terese lugn och trygghet

Terese Eidenmark födde sitt tredje barn med en doula vid sin sida.
– Det gav lugn och trygghet kring hela händelsen, säger hon.
Efteråt bestämde hon sig för att bli doula själv.

Terese Eidenmark födde sina första två barn genom traditionell förlossning på sjukhus. Det tredje barnet, Holger, födde hon hemma i Sundsvall med doulan Knapp Britta Erikssons fulla fokus och stöd.

– Det kändes väldigt tryggt att ha någon med kunskap och förståelse där, som fött barn själv och som varit med vid andra kvinnors förlossningar.

Terese kontaktade sin doula en tid innan beräknad nedkomst. De träffades några gånger för att prata om vilka önskemål hon hade och för att se om kemin stämde. Det gjorde den.

När dagen var inne och de första värkarna kom ställde sig Tereses doula beredd.

– Sen ringde jag henne och sa nu vill jag dig här. Hon påminde mig om enkla grejer som toabesök och dusch och gav mig massage. När värkarbetet kom i gång fick jag tips om ställningar och en annan slags massage. När krystvärkarna började peppade hon mig och gav mig beröm och uppmuntran. Även om jag uppskattade min partners närvaro, så kändes det på något vis närmare att få det från en kvinna som vet vad hon pratar om.

Terese har positiva upplevelser från sina tidigare förlossningar men med doulan kunde hon känna sig trygg på ett helt annat sätt.

– Och jag kände mig uppvaktad med två som höll koll på mig. Även min partner kände sig mera avslappnad och trygg.

När Holger kommit till världen fanns doulan där men höll en mer avvaktande profil.

– Hon tog bilder på oss och sedan fick vi vara ifred.

En stund senare firade de med pannkakor och pratade igenom förlossningen.

– Det kändes väldigt bra att få göra det med någon som varit på plats och kunnat vara uppmärksam på ett annat sätt än en barnmorska hinner med.

Den positiva känslan hela den här upplevelsen gav Terese, resulterade i att hon själv "doulat" vid en förlossning.

– Jag ville vidareförmedla det stöd jag fick till andra. Känslan att få möjlighet att vara med men också känna att jag gjorde skillnad för den här kvinnan var euforisk. Det kändes väldigt, väldigt mäktigt.

Den förlossningen skedde i sjukhusmiljö, eftersom en doulas närvaro inte är synonymt med hemmaförlossning.

– Jag valde att föda hemma för att jag inte ville göra det efter sjukhusets rutiner. Det skulle ske på mina villkor och det gjorde det. Att en barnmorska inte kunde närvara var inte tillräckligt för att jag skulle låta bli.