Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dos Santos maktinnehav förlängs

Angolas president José Eduardo Dos Santos tre decennier långa maktinnehav förlängs ytterligare, nu utan krav på direkta val.

En grundlagsändring röstades på torsdagen igenom i landets parlament med 186 röster för av 220 möjliga, eftersom Dos Santos styrande parti har en överväldigande majoritet i den församlingen.

Oppositionen är mycket svag i Afrikas främsta oljeexportland, och det huvudsakliga oppositionspartiet Unita bojkottade dessutom omröstningen.

Förändringen var ursprungligen väntad först i mars men tidigarelades, möjligen på grund av den internationella uppmärksamheten av att en separatistgerilla i provinsen Cabinda i början av januari angrep och dödade medlemmar ur Togos fotbollslandslag, på väg att delta i afrikanska mästerskapen i Luanda.

Grundlagsändringen innebär att presidentposten i fortsättningen besätts av ledaren för det största partiet, det vill säga för överskådlig tid Dos Santos MPLA. Enligt analytiker undgår Dos Santos därmed risken att i direkta presidentval få ett färre antal röster än sitt parti i parlamentsvalen. Starka politiska rivaler saknas annars.

Två tredjedelar av de drygt 16 miljoner angolanerna lever i djup fattigdom, samtidigt som kretsen runt Dos Santos tillhör Afrikas allra rikaste personer och utövar stort inflytande över affärslivet och handeln med olja och diamanter.