Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopningsregler stoppar Bergfors

Det blir inget OS-spel för NHL-proffset Niclas Bergfors. New Jersey-spelaren stoppas av Internationella ishockeyförbundet, IIHF, på grund av dopningsföreskrifterna.

NHL är en egen organisation och fungerar utanför Wadas föreskrifter men eftersom spelarna ska vara med i OS har man nu valt att underkasta sig Wadas regler från 15 oktober och framåt. Då kan vi inte tillåta att det läggs till en spelare i december månad, säger Szymon Szemberg på IIHF till Eurosport på nätet. Rent teoretiskt hade Bergfors kunnat ta otillåtna preparat under oktober och november månad och därefter presenteras som klar. Det här är en ren trovärdighetsgrej vad gäller dopning. Vi hade tappat all trovärdighet om vi hade tillåtit det här.

Niclas Bergfors fanns inte med bland de 69 spelarna i den bruttotrupp som förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson tog ut i augusti. Efter höstens succéspel i NHL lyckades Gustafsson, med hjälp av Sveriges olympiska kommitté, i början av veckan att få lägga till Bergfors namn till den långa lista med aktuella OS-spelare.

Det är synd om honom, han har ju gjort ett bra år. Nu har han inte chansen längre, säger Gustafsson.