Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolen: Fel att stänga Lundsberg

Annons

Skolinspektionen har inte rätt att stänga en skola utifrån vad som hänt på ett elevhem, säger förvaltningsrätten.

Men utbildningsminister Jan Björklund är beredd att ändra på lagen.

Skolan som får juristerna att tolka lagstiftningen så olika är det anrika - och ifrågasatta - riksinternatet Lundsberg. En lördagskväll tidigt på höstterminen blev två elever misshandlade av ett gäng äldre elever, utrustade med strykjärn. Det skedde i ett av skolans elevhem.

Skolinspektionen, som kritiserat pennalismen på skolan förr, beslutade att stänga skolan tills vidare. Fel, säger förvaltningsrätten i sin dom och upphäver beslutet.

Inspektionen ska granska hur skolor sköter utbildningen, och dit kan räknas lägerskolor och studiebesök. Men det som sker på ett elevhem kvälls- och nattetid kan inte betraktas som utbildning i skollagens mening, anser förvaltningsrätten. Domstolen noterar också att Skolinspektionen aldrig krävde att elevhemmen skulle stängas.

Öppnar för lagändring

Reaktionerna blev omedelbara.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger sig vara beredd att ändra lagen.

Skolinspektionens befogenheter måste också kunna omfatta att granska tryggheten på ett internat, säger han till TT. Att ändra lagen tar alltid minst ett år, men jag tycker att vi ska göra det så fort det går.

På Skolinspektionen gör man sig beredda på att överklaga.

Vår bestämda uppfattning är att förvaltningsrätten bedömt fel. Det skulle vara en mycket märklig situation om huvudmannen inte har ansvar för det som sker i anslutning till skolan, säger generaldirektör Ann-Marie Begler.

Lättnad på skolan

Vid Lundsberg var däremot lättnaden stor.

Det är ju fantastiskt, så skönt för alla ungdomar och medarbetare, säger Stiftelsen Lundsbergs styrelseordförande Helena L'Estrade.

Samtidigt fortsätter arbetet med åtgärder för att komma till rätta med de problem som funnits på skolan.

Vissa saker har vi redan genomfört och vissa ska vi precis påbörja. Allt i linje med det som Skolinspektionen sagt att vi måste komma fram till, att elever känner sig trygga, får arbetsro och att ingen känner sig kränkt.

Men kärnfrågan kvarstår: vad ingår i en skola och det som benämns utbildning? Det blir med all sannolikhet nu kammarrätten som får begrunda detta.

Mer läsning

Annons