Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol stoppar brittisk flygstrejk

En brittisk domstol beslutade om ett domstolsföreläggande på torsdagen som stoppar strejken mot flygbolaget British Airways. Kabinpersonal har planerat en tolv dagar lång strejk över jul- och nyårshelgerna med början 22 december. Anledningen till strejken är uppsägningar och förändrade arbetsuppgifter, enligt kabinpersonalens fackförbund.

Domstolen gick dock på arbetsgivarens, flygbolaget British Airways, linje att en strejk skulle vara olaglig. Motiveringen var att omröstningen om en strejk inbegrep omkring 1 000 före detta anställda eller personal som blivit uppsagd, och som därför inte borde ha rösträtt.

Cirka 13 000 anställda röstade om huruvida strejken skulle genomföras. Drygt 92 procent röstade för strejkåtgärder.

"Vi är mycket nöjda för våra kunders skull över att hotet om en julstrejk har stoppats av domstolen" sade flygbolaget i ett uttalande.

En strejk över storhelgerna beräknades beröra omkring en miljon passagerare och skulle kosta British Airways omkring 30 miljoner pund (cirka 350 miljoner kronor) om dagen.