Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domslut om vindkraft i Fanbyn – nämnden får göra om

I december 2010 påbörjades markarbeten för fem nya vindkraftverk i Fanbyn men kraftverken är inte på plats. Beslut har överklagats och enligt domslut går ärendet åter till Samhällsbyggnadsnämnden.

Det handlar om vindkraftverk i Fanbyn, strax norr om Husum. Företaget Gamesa Energy Sweden AB har fått tillstånd för fem vindkraftverk norr om de befintliga åtta. Markarbeten påbörjades i december 2010.

I november förra året lämnade företaget in en anmälan om ändring till Samhällsbyggnadsnämnden – man vill ändra modell på vindkraftverken och sätta upp fyra turbiner som blir fem meter högre och en turbin som blir 1,5 meter högre än vad de har tillstånd för. Samhällsbyggnadsnämnden godkände ändringen i januari.

En privatperson boende i området överklagade detta till Länsstyrelsen. Han menar att man inte gjort beräkningar på den ökade ljudnivå som skulle bli på grund av större rotorblad, samt att den betydligt större sveparean som skulle bli kommer att påverka omgivningen.

Länsstyrelsen avslog överklagandet i februari. Privatpersonen överklagade då till Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsträtt, som den 10 april förkunnade sin dom.

Mark- och miljödomstolen beslutar att ärendet ska gå tillbaka till Samhällsbyggnadsnämnden. Vindkraftföretaget ska komplettera sin ansökan om ändrade modeller med beräkningar av vilka ljudnivåer som kommer att uppstå.

Samhällsbyggnadsnämnden får ta om ärendet och fatta ett nytt beslut, och blir det ett för vindkraftverksbolaget positivt beslut ska det även finnas med en tid för när vindkraftsparken ska vara igångsatt.

Gamesa Energy Sweden AB är för övrigt ett spanskt världsomspännande vindkraftsbolag med vindkraftsanläggningar bland annat i Spanien, Mexiko, Italien, Grekland, Polen, Indien och Kina.