Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domsjö Fabriker prisas för jämställdhetsarbete: "Vi är på väg i rätt riktning"

Industrins jämställdhetspris 2018 går till Domsjö Fabriker. Arbetsplatsen har positionerat sig som en företagsam föregångare i en traditionellt manlig miljö. Industrins jämställdhetspris delas ut till ett företag som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet.

Annons

Bakom priset står Industrirådet, ett samarbete mellan fack och arbetsgivarorganisationer inom industrin.

Juryns motivering:

”Domsjö Fabriker tilldelas Industrins jämställdhetspris 2018 för sitt långsiktiga och metodiska arbete med jämställdhet. Företagets arbete grundar sig på ett synsätt där individen står i centrum, en vilja att attrahera den bästa kompetensen och att tillvarata och utveckla alla medarbetares kompetens samt en övertygelse om att jämställdhet bidrar till ökad effektivitet, större kreativitet och en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Genom ett utvecklat samarbete med utbildningssystemet, från grundskolan till högskolan, tar företaget också sikte på framtida medarbetare i strävan efter att öka jämställdheten ytterligare.”

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker producerar bland annat cellulosa och bioetanol från skogsråvara. Fabriken ligger strax utanför Örnsköldsvik och har cirka 400 anställda. Lars Winter, vd Domsjö Fabriker, kommenterar vinsten:

– Utmärkelsen är ett bevis på att vi är på väg i rätt riktning. Domsjö Fabriker har utvecklats från en traditionell mansdominerad arbetsplats till en arbetsplats där vi i dag har kvinnor på alla driftavdelningar och var fjärde ledare är kvinna. Vår målsättning är att se till individen, oavsett kön eller bakgrund och det har präglat all rekrytering under många år. Det har sålunda inte handlat om kvotering utan att finna rätt person på rätt plats och ta tillvara på de kvaliteter som en jämnare könsfördelning ger, säger Lars Winter i ett pressmeddelande.

Priset delades ut av jämställdhetsminister Åsa Regnér den 5 februari i Linköping.

För Plus-kunder (från november 2017): Majoritet kvinnor i Domsjö fabrikers ledning: "Det är ovanligt inom skogsindustrin"