Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domsjö Fabriker kan börsnoteras

/
  • Domsjö Fabriker är eventuellt ett börsföretag nästa år. Företaget behöver pengar för att bygga den planerade anläggning för produktion av biobränsle för fordon. Man räknar med ett svar från EU före jul, och blir det positivt startar förprojekteringen av bränsleanläggningen.

"Vi behöver bredda kapitalbasen och då är börsen ett alternativ", säger vd Ola Hildingsson.

Annons

"Vi behöver bredda kapitalbasen" betyder på normalspråk "Vi behöver mer pengar". I det här fallet till Domsjö Fabrikers planerade jätteanläggning för produktion av biobränsle för fordon; främst DME, eller enklare uttryckt biodiesel.

Anläggningen är kostnadsberäknad till tre miljarder kronor. Pengar Domsjö Fabriker inte har i dag.

Ett sätt att finansiera är lån. Ett annat att ge sig in på börsen.

– Det är ett alternativ, ja, men beslutet är inte taget och det handlar inte om att de nuvarande ägarna lämnar företaget. En börsintroduktion skulle innebära att ägandet breddas, säger Ola Hildingsson.

Om börsintroduktionen blir ett faktum görs den genom en nyemission av aktier. Det vill säga säljer man nya ägarandelar i företaget på börsen. Hur mycket är oklart.

– Det skulle handra om en mindre del. Exakt hur stor beror på hur mycket kapital vi behöver och börsklimatet, säger Ola Hildingsson.

Blir det en börsintroduktion görs den under 2011. Allt är avhängigt ett besked från EU-kommissionen, om den accepterar att Energimyndigheten ger Domsjö Fabriker en halv miljard i investeringsstöd.

Annons