Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till böter för gruvprotest

Annons

Två aktivister som i somras försökte stoppa provbrytningarna av järnmalm i Kallak i Jokkmokks kommun döms till böter.

Det var i slutet av juli som demonstranterna bland annat låste fast sig i ett trätorn som byggts upp på vägen in till gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines AB:s provborrningsområde, för att hindra fordon att åka in. När polisen skulle bära bort de båda aktivisterna, en man och en kvinna, från platsen gjorde de sig enligt åtalet "tunga och ledlösa" för att förhindra bortförandet.

Gällivare tingsrätt anser att kvinnan gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande och dömer henne till dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor. Kvinnan har erkänt gärningarna men bestrider brott. Hon hävdar att hon agerat i nöd för att försvara de mänskliga rättigheterna och att hon protesterade med hänsyn till samernas situation och omsorgen om miljön.

Även mannen hävdar att han agerat i nöd, men tingsrätten håller inte med och dömer honom till dagsböter på totalt 3 000 kronor. Förutom egenmäktigt förfarande anser tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till förgripelse mot tjänsteman, då han sprutat vätska från en surströmmingsburk på poliserna som försökte ta ner honom från trätornet.

Både mannen och kvinnan friades från åtalspunkterna om våldsamt motstånd.

Tingsrätten skriver i sin dom att aktivisternas handlande bara innebar en tillfällig störning av provborrningarna och gör bedömningen att detta inte kan ha haft någon större ekonomisk betydelse för Jimab.

Mer läsning

Annons