Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domkyrkans matta för mångfald

En 17 meter lång matta i regnbågens färger invigs på tisdag kväll i Härnösands domkyrka.

För ett år sedan uppmärksammades Härnösands domkyrka i hela landet när någon hade målat stentrappen till domkyrkan i regnbågens färger. Domkyrkan tog bort målningen - färgerna var lätt att ta bort - men domprosten Tor Frylmark öppnade samtidigt för att färgerna, som en symbol för den mångfald som kyrkan står för, skulle återkomma i någon form.

Färgerna återkommer nu i en 17 meter lång matta som svenska tillverkaren Horredsmattan gjort i ett enda exemplar speciellt för Härnösands domkyrka.

– Vi mätte att gången i domkyrkan är 17 meter lång och sedan gick vi ut och mätte hur långt det var från trappan till domkyrkan - och det var också 17 meter! säger Lena Vik, informatör i Härnösands domkyrkoförsamling.

Regnbågsmattan är i plast och klarar att placeras både inomhus och utomhus. Mattan är tillverkad i Sverige. Den kommer att invigas på tisdag kväll 16 september i samband med en föreläsning av Mark Levengood.

– Kanske någon annan församling vill låna mattan också, säger Lena Vik.

Domkyrkan årliga inspirationsvecka har den här gången temat "mångfald". På tisdag kväll föreläser Mark Levengood under rubriken "Att stå stadigt i en föränderlig värld".

I domkyrkans inspirationsvecka ingår en internationell kväll om trafficking, barnverksamheter, en kulturnatt i domkyrkan den 19 september. Det blir också drop-in-dop och gudstjänster där Härnösands domkyrka på olika sätt visar upp sin verksamhet.