Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarstrejk och protester i Egypten

Annons

Protesterna mot president Mursi fortsätter i Egypten.

Domare har gått ut i strejk och landets högsta juridiska instans kallar Mursis beslut att utöka sin makt för en "attack som saknar motstycke".

Kravallpolis sköt på lördagen tårgas mot demonstranter vid Tahrirtorget i Kairo och några aktivister kastade sten. Dagen före hade tusentals personer samlats på torget för att protestera mot att president Muhammad Mursi har utfärdat ett dekret som bland annat innebär att han utökar sin egen makt och sätter sig över domarkåren fram tills parlamentsval har hållits.

Efter ett krismöte kallade Egyptens högsta juridiska instans Mursis nya dekret för en "attack som saknar motstycke" på rättsväsendets självständighet.

Domare i Alexandria har bestämt sig för att gå ut i strejk i protest. Enligt en sammanslutning för domare i staden läggs allt arbete i domstolar och på åklagarmyndigheter i provinserna Alexandria och al-Buhayra ner tills dekretet upphävs.

Över 300 personer skadades i de våldsamma protester och sammandrabbningar mellan Mursis kritiker och anhängare som utbröt på flera håll i Egypten i fredags. Mursi-kritiker har kallat till stor demonstration på tisdag.

Mer läsning

Annons