Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare bortplockade från basketligan

Annons

Två av Sveriges mest erfarna basketdomare får inte döma kommande säsong.

De anses ha brutit mot Svenska basketbollförbundets värdegrund.

De har kastat mig i pissrännan, säger en av domarna till TT.

I våras figurerade en av de inblandade domarna i en utredning om en match där slutresultatet misstänktes vara uppgjort. Polisens riksenhet mot korruption lade senare ned utredningen utan att åtal väcktes, men basketförbundets styrelse har ändå beslutat att domarkommittén inte ska nominera domaren inför kommande säsong. Ytterligare en domare, som plockades bort av förbundet från slutspelet i våras, får inte döma basket det närmaste året.

De är inte avstängda, men de får inga uppdrag. Motiveringen till beslutet är den kunskap och fakta som har framkommit i samband med utredningsarbetet i våras, där vi konstaterar att de inte har följt den värdegrund som vi i vår idrott står för, säger basketförbundets ordförande Hans von Uthmann.

TT: Hur kan ni ha polisutredningen som grund, med tanke på att den är sekretessbelagd?

Därför att vi var med och lämnade anmälan, och vi känner ju till vad vi har anmält.

TT: På vilket sätt har domarna brutit mot värdegrunden?

Jag kan och vill inte kommentera det.

De två domarna har mångårig erfarenhet av att döma på hög nivå i både Sverige och Europa och känner sig båda felaktigt behandlade av basketförbundet.

De säger inte att vi är avstängda. Varför? För att de vet att de inte har fog att göra det här, ingen rätt att göra det här, säger en av dem. Jag accepterar inte att de kan behandla någon så här. Vi har inte fått någon anledning, vi är inte avstängda, vi är i "no man's land". Svenska basketbollförbundets regler står tydligen över Sveriges rikes lag.

Hans von Uthmann:

Vi gör inte en juridisk bedömning, utan har gjort en bedömning enligt den värdegrund som gäller i vår sport.

Enligt von Uthmann kommer domarduon inte heller få några internationella uppdrag under kommande säsong.

Fiba (Internationella basketbollförbundet) har beslutat att inte anlita dem den här säsongen. Det är ett beslut efter den information som de har fått från oss, säger ordföranden, som känner att han har basket-Sverige bakom sig i frågan. Jag kan bara konstatera att vi får mycket beröm och uppskattning från våra medlemmar för att vi står upp för vår värdegrund. Vi känner ett starkt stöd.

Mer läsning

Annons